IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След истерията за тоалетна хартия дойде трупането на запаси от чипове

Случващото се показва, че производителите продължават да смятат полупроводниците за особено важни компоненти

17:56 | 17.07.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg</em></p>

Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg

Кризата с веригите на доставките, предизвикана от пандемията, лиши производителите на компютри, смартфони и автомобили от чипове, необходими за производството на техните продукти.

Всичко това изведнъж се промени за три седмици през май и юни, след като високата инфлация, най-новата блокада заради Covid в Китай и войната в Украйна засегнаха потребителските разходи, особено за персонални компютри и смартфони.

Дефицитът на чипове в крайна сметка прерасна в пренасищането на някои сектори, изненадвайки Wall Street, припомня Ройтерс. До края на юни компанията за чипове за памет Micron Technology заяви, че ще свие производството. Промените на пазара хванаха Micron неподготвена, призна главният бизнес директор Сумит Садана.

Докато се очаква сезонът на отчетите за компаниите за полупроводници да започне по-късно този месец, икономистът от TechInsights Дан Хътчисън предупреждава, че могат да се очакват още лоши новини след вялата прогноза на Micron.

Притесненията за спад в индустрията засегнаха цените на акциите на компаниите от сектора. Philadelphia Semiconductor Index се срина с 35% от началото на 2022 г., което е значително повече от 19-те процента понижение на S&P 500.

Трупането на запаси влошава нещата. Подобно на нервните купувачи, които нахлуваха забързано в супермаркетите, за да си купят тоалетна хартия преди блокадите заради Covid-19, производителите трупаха компютърни чипове по време на пандемията. Преди производството „точно навреме“ беше норма за фискално консервативните компании, които поръчваха компоненти възможно най-близо до времето за производство, за да избегнат излишния инвентар, да намалят капацитета на складовете си и първоначалните разходи.

По време на пандемията това прерасна в практика, която някои на шега нарекоха трупане на чипове „за всеки случай“.

„Трупането е знак, че смятат, че чиповете са нещо съществено, докато един ден не погледнат и не кажат: Защо имам всичкия този инвентар?“, коментира Хътчисън.

Големият обратен завой на пазара на чипове засегна неравномерно различни сектори, казват експерти. Големите доставчици на чипове за потребителска за електроника, особено за нисък клас смартфони, ще бъдат най-тежко засегнати от случващото се, споделя Тристан Гера, старши анализатор на пазара на чипове в Baird.

Nvidia, чиито чипове се ползват в гейминга и в криптоиндустрията, може да претърпи „още един спад“, тъй като цените продължават да спадат, което беше изострено от скорошния срив на пазара на криптовалути, казва Гера.

Сред най-малко засегнатите от пренасищането са доставчиците на Apple, като най-големия производител на чипове в света Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, казва анализаторът на Wedbush Мат Брайсън. Търсенето на устройствата на Apple остава голямо, предвид по-престижния им статус.

Производителите на чипове за автомобили и центрове за данни също ще процъфтяват, прогнозира Гера, визирайки неотслабващото търсене. Въпреки това за радиочестотните чипове, използвани в смартфоните „виждаме отстъпление“, допълва той.

Макар че директори от индустрията и анализатори не могат да кажат колко излишни чипове има в складовете по света, запасите за първото тримесечие достигнаха рекордно високо ниво в ключови компании за производство на електроника, посочва анализаторът на Jefferies Марк Липасис в доклад от 1 юли. Предишният рекорд за първото тримесечие беше преди повече от две десетилетия, точно преди пукането на дотком балона.

Производителите могат да решат да използват чиповете в складовете, вместо да купуват нови, и да отменят поръчки, предупреждава Липасис.

Според някои анализатори производителите на полупроводници за автомобили засега са в безопасност. Но това може да не продължи дълго.

В бележка от септември анализаторът от Bernstein Стейси Расгън посочва, че автомобилните компании поръчват много повече чипове, отколкото изглежда да са им необходими, и тази тенденция продължава.

Това ще създаде проблем, когато производителите на превозни средства спрат да купуват чипове, за да използват запасите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още