IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правят мидена ферма за над 1 млн. лв. край Приморско по програма "Рибарство"

Бенефициент е фирма „Морски дарове” ООД от София

11:15 | 03.06.11 г.
Правят мидена ферма за над 1 млн. лв. край Приморско по програма "Рибарство"

Мидена ферма за култивирана черна морска мида ще бъде изградена в района на залива Аля, северно от Приморско, съобщиха от Министерството на земеделието.

Договорът по проекта е на обща стойност 1 023 259 лв. и е по мярка 2.1 „Производствени инвестиции в аквакултурата” на Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство”. Одобрената безвъзмездна финансова помощ е в размер на 613 955 лв.

Бенефициент е фирма „Морски дарове” ООД от София.

При отглеждането на мидите ще бъде използвана технология, при която процесите на отглеждане, калиброване, почистване и сортиране са автоматизирани и значително повишават ефективността на производствения процес.

В основата на проекта стои технологично решение, разработено от британската XPLORA UK Ltd., която има сертифициран метод за производство на мидени линии.

Бъдещата мидена ферма ще бъде изградена в зона за развитие и възпроизводство на черупчести, естествено защитена от вълнови и ветрови фактори. Фермата ще бъде разположена в близост до брега, за да има по-добро обслужване, охрана и видеонаблюдение.

Предвидено е проектът да бъде завършен през февруари 2012 г., като с реализирането му ще бъдат открити и три нови работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още