IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Балчик и два варненски квартала имат нови пречиствателни станции

Екоминистерството много скоро ще одобри два големи екопроекта за 95 млн. лв. на община Варна, съобщи министърът на околната среда Нова Караджова

16:52 | 29.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Пречиствателната станция в Балчик. Снимка: БТА</p>

Пречиствателната станция в Балчик. Снимка: БТА

От днес започва работа новата пречиствателна станция в Балчик, чрез която се предотвратява изхвърлянето на над 22 млн. куб.м. отпадни води в морето. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов, който откри съоръжението заедно с министрите на околната среда и регионалното развитие Нона Караджова и Лиляна Павлова, информират от пресслужбата на кабинета.

"Един от приоритетите на правителството е туризмът в България да се развива, а за целта трябва да изчистим водите на Черно море”, каза Борисов.

Общата стойност на пречиствателната станция в Балчик е 42 млн. лв.

„Работи се активно и за Созопол и Слънчев бряг, за да може скоро и там да бъде предотвратено изхвърлянето на отпадните води в морето”, допълни Борисов. Той припомни, че намеренията на правителството са Балчик да има свое гражданско летище.

Пречиствателната станция в Балчик ще поема натоварванията от 22 хил. жители. Технологично е предвидено  да пречиства около  6 хил. кубически метра отпадъчни води на ден. Изпълнител на обекта е консорциум „Приморие – Хидроинженеринг – Балканстрой”.

Междувременно Нона Караджова съобщи, че скоро предстои да бъдат одобрени два големи проекта за Варна на обща стойност над 95 млн. лева, съобщи БТА.

Единият от компонентите е за реконструкция и модернизация на пречиствателната станция в Златни пясъци. Ремонтът на съоръжението може да започне, когато общината представи необходимия проект.

Министър Караджова, премиерът Борисов и министър Лиляна Павлова откриха и новата пречиствателна станция за отпадни води, която обслужва кварталите "Аспарухово" и "Галата".

Към съоръжението е изградена и нова помпена станция, както и 2 250 метра мрежа под водата на Варненското езеро. Новите станции позволяват да се спре практиката със заустването на отпадните води в морето.

Тези съоръжения са част от големия проект за подобряване водния цикъл на Варна на обща стойност 50 млн. лева, посочи Караджова.  Тя допълни, че Варна ще получи още 10 млн. лева по оперативните програми за подмяна на мрежата в града.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още