IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обсъжда се премахване на тавана на субсидиите за залесяване

България е получила разрешение от ЕК за неограничено плащане по една от горските мерки на програмата за селските райони

18:15 | 11.10.11 г.
<p>
	Снимка: Investor.bg</p>

Снимка: Investor.bg

Предстои да бъде премахната горната граница от 300 хил. лв. на допустимите субсидии, които се отпускат по една от горските мерки на програмата за развитие на селските райиони, съобщи за Investor.bg Светослав Банчев, експерт в министерството на земеделието.

По мярка 223 за първоначално залесяване на неземеделски земи средствата се предоставят основно на общини и държавни предприятия от системата на агенцията по горите. Втората горска мярка за възстановяване на горския потенциал предоставя възможност за кандидатстване и на частни лица.

Поради слабия интерес към двете горски мерки България беше предложила стимули за кандидатстването, които трябва да се одобрят от Европейската комисия (ЕК). На този етап ЕК е дала разрешение за премахване на тавана само по едната горска мярка.

По мярка 226 за възстановяване на горския потенциал и за въвеждане на превантивни дейности няма подобно одобрение.

Общият ресурс, предоставен на България за седемгодишния период до края на 2013 г. по двете мерки, е в размер на 70 млн. евро. Според главния секретар на агенцията по горите Валентина Маринова усвояемостта на този етап е символична в размер на 1 - 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още