IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русе става център на първия българо-румънски винен фестивал

Проектът е за близо 900 хиляди евро и се финансира по програмата за трансгранично сътрудничество

12:17 | 27.06.12 г.
Русе става център на първия българо-румънски винен фестивал

За първи път български и румънски винопроизводители ще представят продукцията си на винения фестивал, който се открива утре в Русе, съобщиха от българското сдружение „Евроинтегра“, които съвместно с румънското сдружение „Партенери 2000“ са организатори на събитието.

Фестивалът е своеобразен финал на проекта „Дунавски винарски дестинации“, който се изпълнява в рамките на европейската програма за трансгранично сътрудничество Румъния – България 2007-2013, финансирана със средства от Европейския фонд за регионално развитие и от местните общности.

Общата стойност на проекта достига 900 хиляди евро, като средствата са били използвани за провеждане на сомелиерски конкурси и редица други изяви, насочени към популяризиране на винената индустрия на двете дунавски държави.

По време на фестивала, който ще продължи до края на юни, ще представят своята продукция 25 фирми от винената и хранително-вкусовата промишленост. Форумът ще бъде открит от министъра на земеделието Мирослав Найденов.

Освен излъчените 6 винопроизводители от България и Румъния, чиито качествени напитки са били оценени от сомелиерите при предишните етапи от изпълнението на проекта, на изложението ще присъстват и редица крупни производители от хранителния бранш като производителят на птичи продукти „Градус“, производители на млечни продукти и др.

Проектът „Дунавски винарски дестинации“ успя да постигне ново трансгранично партньорство между браншовите организации, местните власти и неправителствените организации от двете страни на Дунав, поясниха организаторите. С неговата реализация е поставено началото за развитие на винения туризъм в българия и Румъния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още