IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дава се начало на водните проекти в общините Исперих, Бяла Слатина и Бяла

Европрограмата отпуска 87 млн. лв. за модернизация на ВиК- мрежите на трите общини

13:11 | 27.06.12 г.
<p>
	<em>Общинските проекти обновиха облика на немалко населени места </em>&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

Общинските проекти обновиха облика на немалко населени места                Снимка: БТА

Общинските администрации в Исперих, Бяла Слатина и Бяла - Варненско получиха одобрение на министерството на околната среда за проектите им за модернизация на водоснабдителната и канализационната мрежа. Това съобщиха от екоминистерството след днешното подписване на договорите с трите общини.

Общата стойност на проектите е за 87 млн. лв., които се отпускат по оперативна програма „Околна среда“. Най-голямо ефинансирането за Исперих, където за строителството и ремонта ще бъдат дадени 48 млн. лв.

Слез изпълнението на проекта се очаква загубите на питейна вода в града да спаднат до 41% при сегашно ниво от 58%. Проектът предвижда още модернизиране на пречиствателната станция чрез изграждане на биологично стъпало, както и пречистване на битовите и промишлените отпадъчни води до параметри, отговарящи на изискванията на екологичното законодателство.

Общо за трите общини се очаква да бъдат изградени 40 километра водопроводна и 108 км канализационна мрежа.

Освен подпомагането по програма „Околна среда“, общините се активизират и с проектите си, финансирани по програмата за селските райони. Пример за това е община Несебър, чийто проект за изграждане на уличното и парково осветление в едни от кварталите на черноморския град е одобрен и вече се изпълнява.

Общината вече е открила обществена поръчка за избор на строителната фирма, като офертите на кандидатите се приемат до 20 август в сградата на общината, сочи обявата на интернет страницата на Агенцията за общестевни поръчки.

Стойността на поръчката надхвърля 1,2 млн. лв., като проектът трябва да бъде завършен до две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още