IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Австрия сключиха втора сделка с парникови емисии

Първата продажба от българска страна бе осъществена в края на миналата година, но както и сега не бе обявена стойността й

11:01 | 28.06.12 г. 1
България и Австрия сключиха втора сделка с парникови емисии

България сключи втори договор с Австрия за продажба на предписани емисионни единици (ПЕЕ), осъществени в рамките на Националната схема за зелени инвестиции, съобщиха от министерството на околната среда.

В края на миналата година страната ни продаде определено количество вредни емисии на Австрия, но с мотива за конфиденциалност размерът им не беше обявен.

Приходите от сделката ще бъдат използвани основно за финансиране на проекти за енергийна ефективност на български училища и детски градини, както и за изграждане на инсталации на биомаса, биогаз и други видове възобновяема енергия, поясниха от екоминистерството.

Целта е чрез тези инвестиции да се постигне значително намаление на емисиите вредни газове в атмосферата.

Тъй като България е сред малкото европейски държави със свободни парникови емисии, които могат да бъдат продадени, още през 2009 г. в антикризисната си програма правителството на ГЕРБ заложи амбициозната цел да получи близо 500 млн. лв. приходи от подобни сделки.

На този етап обаче няма информация каква част от приходите са насочени към екологични проекти.

Сключената с австрийското правителство сделка ще предостави възможността на австрийският бизнес да участва в търговете за изграждането на ВЕИ съоръженията, а също да оказва консултантска помощ по изпълнението на екологичните проекти.

Очакванията са с реализацаята на договора да се окаже положително влияние и за увеличаване на австрийските инвестиции в България, обяви екоминистърът Нона Караджова при подписването на договора.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Ето тук "екологът" Дянков играе много лошо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още