IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 9,3 млн. лв. се отпускат за инвестииции в рибарство

Преобладават инвестициите в развъдници за шарани и есетрови риби

14:13 | 31.08.12 г.
Над 9,3 млн. лв. се отпускат за инвестииции в рибарство

Инвестиционни проекти за над 9,3 млн. лв. са одобрени по оперативната програма „Рибарство“, преобладаващата част от които са за изграждане на развъдници за сладководна риба.

Това съобщиха от Изпълнителната агенция по рибарство по повод поредната серия разписани проекти, изпълнението на които се очаква да приключат до средата на следващата година.

Най големият проект е на пловдивската фирма „Русалка ВТ“, която ще инвестира над 3, 2 млн. лв. в модернизация на акваферма за производство на зарибителен материал от шаранови и деликатесни видове риба. Одобрената безвъзмездна помощ надхвърля 1,9 млн. лв.

След реконструкцията в стопанството ще бъдат размножавани различни видове шаранови и деликатесни риби.

Друга пловдивска фирма „Инертни материали“ е подготвила проект за изграждане на рибовъдна ферма за производство на шаранови и есетрови видове. Общият бюджет на проекта надхвърля 1,7 млн. лв., от които европейската субсидия е в размер на 1 млн. лв.

С изграждането на фермата ще бъдат отглеждани шаранови, а от следващата година и есетрови риби, съобщиха от агенцията.

Третият одобрен проект по мярката за инвестиции в аквакултури отново е на фирма от Пловдив „Агротексим“, кандидатстваща с проект за модернизиране на съществуващ развъдник в девинското село Беден. Стойността на проекта е за близо 2,3 млн. лв., като одобрената субсидия надхъврля 1,3 млн. лв.


По мярката инвестиции в преработка и маркетинг рибни продукти и аквакултура е одобрен поректът на добричката компания „Бул Аква Фиш”, която ще изгради цех за обработка и преработка на аквакултури  в с. Славеево, община Добрич. Инвестицията надхърля 1,2 млн. лв., а планираната субсидия е за 769 хил. лв.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още