IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 2000 безработни младежи с шанс да започнат работа по нова европрограма

Схемата "Ново работно място" на оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" стартира от днес с бюджет 18 млн. лв.

17:39 | 18.10.12 г. 1
Над 2000 безработни младежи с шанс да започнат работа по нова европрограма

Социалният министър Тотю Младенов за пореден път успокои, че държавата полага усилия и взема мерки по един от най-тревожните проблеми на пазара на труда – високата безработица сред младите хора. На среща с бизнеса във Враца Младенов посочи, че над 2 000 безработни младежи до 29 години могат да започнат работа по схемата "Ново работно място", предаде БТА. 

Работодателите пък ще получат финансова подкрепа за оборудването на новите работни места.

По думите на министъра общият ресурс по новата схема, която стартира от днес и ще продължи до 20 декември, е 18 милиона лева. Фирмите могат да кандидатстват в бюрата по труда с проекти на стойност от 20 хиляди до 350 хиляди лева. В тях се включва професионално обучение на младите хора, които след това ще работят на разкритите работни места от половин до една година. Разходите за обучението, минималните заплати за съответния бранш и осигуровките се поемат от програмата.

До момента по другата сходна схема - "Първа работа", са подадени повече от 2000 заявки, а 5100 младежи са се възползвали от възможността да стажуват в предприятия и администрации, допълни социалният министър. Той отбеляза, че над 50% от тези млади хора остават за постоянно на работа, защото са успели за кратко време да се докажат пред работодателите си.

От 1 ноември се очаква да заработят и други подпрограми - "На път" и "По-близо до работа". По тях бизнесът ще има възможност да получи финансиране за разходите за транспорт на работниците до предприятията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
По тези програми обикновенно се подпомагат хипермаркетите. Хем се унищожават българските фирми, хем и българските данъкоплатци издържат персонала на хипермаркетите, а те си изнасят печалбите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още