IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва прием на документи за първа работа на безработни младежи без стаж

Проектът за 20 млн. лв. се финансира се по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"

17:15 | 05.09.12 г.
Започва прием на документи за първа работа на безработни младежи без стаж

От днес до края на годината работодатели и безработни младежи до 29-годишна възраст могат да подават заявления в бюрата по труда за включване в проекта "Първа работа", съобщи министърът на труда и споциалната политика Тотю Младенов, цитиран от БТА. 

Проектът е на стойност 20 млн. лв. и ще продължи до края на 2014 г. финансира се по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Кандидатстващите ще получат ваучери за включване в професионално обучение или в обучение в зависимост от потребностите на работодателя и ще бъдат наемани за период от 6 до 12 месеца.

На работодателите ще бъдат възстановени средствата, които те ще изплащат за възнаграждения в размер на минималния осигурителен доход за съответната професия. 

В обучения за повишаване или придобиване на квалификация ще бъдат включени 700 младежи, други 1630 - в обучения за придобиване на ключови компетенции, а 2100 - в заетост след обучение.

По друга схема на оперативна програма "Човешки ресурси" - за заетост на младежите чрез възможност за стаж, е осигурен бюджет от 35 милиона лева. В нея могат да се включат отново дипломирани младежи до 29-годишна възраст, със завършено средно или висше образование, които нямат трудов стаж по спецалността си до момента.

От тази схема могат да се възползват и държавната администрация, и общините, откъдето към момента са подадени 2400 заявления за наемане на младежи, поясни министър Младенов.

Младенов обобщи, че по програма "Човешки ресурси" за мерки за насърчаване на младежката заетост са осигурени близо 91 милиона лева.

До средата на тази година в обучения за квалификация и преквалификация са включени близо 50 хиляди младежи, а в заетост и стажуване - над 6300. До края на годината по програмите за заетост се очаква да бъде осигурена работа за 10 хиляди младежи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още