IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При почти всички оперативни програми не се използват мерки срещу бюрокрацията

Сметната палата провери дали са опростени регулациите за еврофондовете

14:44 | 19.07.13 г.
При почти всички оперативни програми не се използват мерки срещу бюрокрацията

При шест от седем оперативни програми, по които се работи в България, управляващите органи не се възползват от възможността да опростяват регламентите. Това е установила Сметната палата, която е проверила дали се прилагат мерките за опростяване на бюрокрацията, съобщиха от институцията.

Одитът е разгледал регулациите от 1 януари 2007 г. до 31 декември 2011 г., заради допусканите грешки и тежките административни процедури, които са резултат от сложните правила на Структурните фондове. Затова Европарламентът и Европейската сметна палата са поискали  Европейската комисия да опрости регулациите.

За периода 2007-2013 г. Еврокомисията е приела 9 мерки за опростяване. Две са задължителни, а седем са избираеми - всяка страна решава дали да ги прилага.

Анализът е направен от екипи на 14 одитни институции на страните-членки, а проверката е ръководена от Германия. Целта е Еврокомисията да формулира регламентите за новия програмен период.

Българската Сметната палата е проверила седемте оперативни програми, бенефициенти, Сертифициращия орган, Одитния орган и Централното координационно звено.

Установено е, че от двете задължителни мерки е приложена само една - приоперативна програма "Околна среда" и то за шест проекта.

Втората задължителна мярка не е прилагана, защото проектите по част от оперативните програми (Транспорт, Околна среда и  Регионално развитие) са за над 1 млн. евро и не са в обхвата на мярката. За останалите оперативни програми тази мярка  не е приложима.

От 7-те избираеми мерки е приложена само една - при ОП "Транспорт" за  четири проекта.

Шест от седемте Управляващи органи не се възползват от възможността за прилагане на избираеми мерки.

Прилагането на две мерки (една избираема и една задължителна) е дало положителни финансови ефекти. Намалени са административните разходи и тежести за бенефициентите. Неизползването на възможността да бъдат приложени останалите шест избираеми и една задължителна мярка не е от полза за бенефициентите, е заключението на одиторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още