IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат новата програма за човешки ресурси да се фокусира върху работещите

Възможност да се кандидатства с интегрирани проекти по две оперативни програми се предвижда в анализ на БТПП

17:30 | 12.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Предлагат новата програма за човешки ресурси да се фокусира върху работещите

Фокусът в новата оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” трябва да е върху развитието на заетите лица, а не само върху осигуряването на заетост на безработните. Това се посочва в анализ на новата програма за следващия финансов период на ЕС (2014-2020 г.), изготвен от експерти на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Необходимо е разработването на ясни критерии за оценка на качеството на работната сила, заявяват от работодателската организация. Те настояват да не бъде намаляван финансовият ресурс на оперативната програма и 20% от средствата от Европейския социален фонд да бъдат разпределени към действия за социално приобщаване.

"Дизайнът трябва да се предхожда от задълбочен анализ на изпълнението на сегашната програма, за да се отбележат добрите постижения и местата, които да се избегнат през следващия период", се посочва в анализа.

Следващото предложение е да се предвидят механизми за координация и синергия с други оперативни програми, финансирани със средства от ЕС и националния бюджет (особено програмата за наука и образование),  за да се избегне опасността от двойно финансиране и размиване на операциите. Затова БТПП предлага да се регламентира възможността да се кандидатства с интегрирани проекти, като предварително се изяснят процедурите на подобен тип кандидатстване.

Палатата предлага моделът на тристранния диалог да се прилага и на регионално ниво, като за целта по места участват представители на регионалните структури на социалните партньори, браншовите организации и общинските власти.

Предлага се при финансирането на операциите по програмата освен грантови схеми там, където е възможно, да се използват и инструментите на финансовия инженеринг.

Палатата оценява положително изразеното намерение акцентът да бъде върху резултатите и тяхната устойчивост, а не само върху  изпълнението на количествените индикатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още