IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България пак ще настоява 67 града да получат финансиране от „Региони в растеж"

Въпросът е дали средствата ще увеличат жизнения стандарт на населението или просто ще бъдат „усвоени”

16:48 | 15.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
България пак ще настоява 67 града да получат финансиране от „Региони в растеж"

След леки корекции при последния вариант на програмата средствата за големите градове и столицата са завишени, а за по-малките са намалени, тъй като те могат да ползват финансиране и от ПРСР. Ето какъв бюджет е планирано да си разпределят населените места:

София – 140 млн. eвро
II ниво - 310 млн. евро
III ниво - 370 млн. евро
IV ниво - 104 млн. евро.

Парите няма да се делят поравно между градовете в една група, а според няколко критерия: население, потенциал да се усвояват средствата (какви проекти са реализирали през 2007-2013 г.), социално-икономически потенциал.

На въпрос как България ще убеди Брюксел да се финансират точно 67 града Терзиева отговори: „ Приоритет е намаляването на различията между регионите. Целта е да докажем, че средствата няма да отидат за нищо, а и в градовете от четвърто ниво ще бъдат създадени работни места и ще се осигури икономически растеж”.

Според Тодор Попов ако финансираме, както иска ЕК, 5 до 10 града, това ще е катастрофа за държавата. "Въпросът е да ги убедим, че средствата ще се инвестират в трудова заетост и повишаване на жизнения стандарт.  ЕК не се интересува колко точно ще са градовете", твърди председателят на НСОРБ.

Предстои сдружението и образователното министерство да изяснят кои учебни заведения ще бъдат финансирани по програмата и кой ще определи кои да са те – министерството или общините.

Очаква се преговорите с Еврокомисията по оперативната програма да продължат поне до края на лятото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още