IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Програма "Иновации и конкурентоспособност" може да заработи до края на годината

По сега действащата програма две от схемите са без сертифициращ орган

12:20 | 25.08.14 г.
Програма "Иновации и конкурентоспособност" може да заработи до края на годината

Възможно е новата оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 да заработи до края на годината в зависимост от преговорите с Еврокомисията. Това каза пред журналисти заместник-министърът на икономиката и енергетиката Ирена Младенова, която откри българо-китайски бизнес форум.

"Очакваме в края на септември – началото на октомври да сме представили в Брюксел следващата версия на програмата, заедно с отразените коментари", каза тя. Междувременно е важно да имаме функциониращи системи за управление и контрол, допълни Младенова.

Тя каза, че засега не може да се посочи срок за отварянето на новата програма, но очаква да края на годината да стартират първите схеми.

„Моето желание е да не стартираме схеми, преди системите за контрол да са одобрени, в противен случай поемаме сериозен риск за бюджета. В настоящата ситуация това няма да бъде отговорно поведение“, заяви зам.-министърът.

Тя посочи, че при встъпването на новото служебно правителство са направени  вътрешни проверки за работата по програма „Конкурентоспособност“ 2007-2013. Това е направено заради съмнения за нередности. В момента се анализират резултатите от проверките.

Заради наддоговаряне по оперативната програма се прави анализ дали има рискови проекти, които няма да се осъществят.

Новите управляващи са заварили три схеми, по които не е имало сертифициращ орган (одитор, който трябва да завери направените разходи – бел. ред.). Скоро се очаква и останалите две схеми да бъдат сертифицирани, но към момента за тях има риск, отчете Младенова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още