IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри искането на България за помощ заради тежката зима

Страната ни ще получи 12,5 млн. лева от Фонд "Солидарност" на Европейския съюз

14:27 | 23.07.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК одобри искането на България за помощ заради тежката зима

Европейската комисия одобри молба на България за помощ в размер на 12,5 млн. лева (6,38 милиона евро) от Фонд „Солидарност“ на Европейския съюз, съобщиха от Брюксел. Със средствата ще бъдат компенсирани последиците от тежката зима, която причини сериозни проблеми в първите месеци на годината.

От ЕК отбелязват, че с последната подкрепа България получава общо 16,5 млн. лева от Фонда от началото на 2015 година. През април Комисията одобри 4 млн. лева помощ за преодоляване на щетите от наводнението в Мизия. През миналата година страната получи общо 21 млн. лева за наводненията в Североизточна България.

”Това решение е израз на солидарността на ЕС. Солидарност с този, който е пострадал, преминава през тежък момент и има нужда от помощ, за да се изправи на крака и да продължи напред", каза комисарят по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева. Тя посочи, че за трети път през последните 18 месеца страната ни получава средства по Фонд „Солидарност“.

Според заявлението на българската страна сумата от 12,5 млн. лева ще бъде използвана за възстановяване на щетите основно в Югоизточна България – най-силно засегнатата от тежките условия област на страната. Само в Бургас бяха наводнени над 300 сгради, засегнати бяха земеделски земи и гори. Силните валежи предизвикаха свлачища и разрушения на ключова пътна, водна и енергийна инфраструктура.

Общият размер на средствата, предвидени за фонд „Солидарност“ през 2015 година, е 541,2 млн. евро. Като се добави остатъкът от средствата за миналата година, общият размер на наличните средства на фонда за тази година надхвърля 895 млн. евро.

Финансовата помощ, отпуската от фонда, се изчислява въз основа на общата стойност на преките щети от бедствие. Тази помощ може да бъде използвана само за основни неотложни и възстановителни действия. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
deant
преди 8 години
12 мил лв я има я няма 2 лв на глава от населението. Т.е. ЕС ни помага с 1 евро на човек за тежката зима. Не знам какво и беше тежкото, че да искаме пари, самото искане е унижение, пък отговора е двойно унижение. По добре да не бяха давали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 8 години
парите заминават към роднините на управниците а народа ше го дуа както винаги
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Жалки жълти стотинки на фона на солидарната помощ към гръцкия народ, нищо, че те са крадци, лъжци, мошеници и търтеи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още