IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До октомври 30 общини ще получат 12,5 млн. лв. от европейския фонд "Солидарност"

Средствата ще бъдат насочени за преодоляване на щетите от бедствията в началото на годината

12:47 | 24.09.15 г.
До октомври 30 общини ще получат 12,5 млн. лв. от европейския фонд "Солидарност"

През октомври 30 общини в Южна България, които бяха засегнати от бедствия в началото на годината, ще получат средства от европейския фонд "Солидарност". Това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова по време на посещение във Варна, предаде БТА.

Общата сума, която ще бъде разпределена, е 12,5 млн. лева. Средствата ще бъдат разпределени между общини в областите Смолян, Благоевград, Кърджали и Бургас, като част от тях са за възстановяване на вече направените от общините спешни разходи. 

Другите средства ще бъдат инвестирани най-вече в ремонти на инфраструктура, обясни още Николова.

До този момент 4 млн. лева, получени от фонд "Солидарност", са разпределени между общините Враца, Мизия, Мездра и Бяла Слатина. Те бяха засегнати от бедствия през миналата година. С парите се възстановяват пътища, диги, чистят се корита на реки. Четирите общини трябва да приключат с различните дейности до 2017 година.

Досега България е отправила искания за отпускане на помощ по фонда на три пъти - две за преодоляване на щетите от наводненията през 2014 година и заради снежните бури в началото на тази година.

Над 10 млн. лева от получените средства са насочени към Варна, където след наводнението през юни 2014 година загинаха 13 души и беше разрушена инфраструктура. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още