IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С рекултивирането на 37 стари депа са облагородени над 1450 декара земя

Проектът е финансиран с 97 млн. лв. по програма „Околна среда“

17:29 | 14.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: МОСВ</em></p>

Снимка: МОСВ

С рекултивирането на 37 стари депа са облагородени над 1450 декара земя. Това отчете Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) по проект за закриване на общински депа за битови отпадъци, финансиран от оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) 2007-2013.

„1450 декара е площта на 203 футболни стадиона с размерите на националния“, каза министърът на околната среда Ивелина Василева.

„Всички помним грозните гледки с хвърчащите найлонови торбички и разпръснатите отпадъци – тези терени ще се превърнат в ливади, паркове и спортни площадки“, добави министърът, цитирана от пресцентъра на екоминистерството.

Проектът на ПУДООС е на стойност 97 млн. лв. Изпълнителният директор на предприятието Ренета Георгиева отбеляза, че 37-те закрити сметища са в общините Калояново, Раковски, Столична, Каспичан, Самуил, Разград, Цар Калоян, Сухиндол, Кубрат, Угърчин, Борово, Костинброд, Симеоновград, Козлодуй, Кнежа, Летница, Сливо поле, Царево, Каолиново, Велики Преслав, Главиница, Тополовград, Бяла Слатина, Оряхово, Исперих, Свиленград, Драгоман, Димитровград, Приморско, Чипровци, Елхово.

В общините Хитрино, Силистра и Ветово са рекултивирани по две депа, до дни ще приключи изпълнението в община Върбица, а в Русе работата по рекултивацията трябва да приключи до края на 2016 г.

Към момента по договорите са разплатени 61 млн. лв., а до края на 2015 г. се очаква да бъдат разплатени още над 6 млн. лв.

„В края на миналата и в началото на тази година положението с този проект не беше розово – много дейности бяха забавени, но когато има воля и мобилизация, нещата се случват и този проект е доказателство за това. Инвестираме в създаването на здравословна среда в населените места, бенефициенти по проекта, за да спрем замърсяването на почвите, водите и въздуха. Този проект има принос и в контекста на Глобалното споразумение за климата, защото чрез него се осигурява улавянето и отвеждането на метан, което има пряк положителен ефект за редуцирането на парниковите емисии“, подчерта министър Василева.

Оперативна програма „Околна среда“ разполагаше през изминалия програмен период с 830 млн. лв. за дейности, свързани с отпадъците, а през новия за това отново са заделени 560 млн. лв., допълват от екоминистерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още