IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският съд осъди България заради Директивата за птиците

С одобрението на редица инвестиционни проекти в Калиакра страната ни е унищожила местообитания на птици

16:37 | 14.01.16 г.
Европейският съд осъди България заради Директивата за птиците

С одобрението си на редица инвестиционни проекти в зона Калиакра България е унищожила местообитания на птици, сред които черногърбо каменарче, чучулиги и късопръст ястреб. Това е заключението на Европейския съд по делото срещу страната ни за нарушения на Директивата за птиците.

Нарушението е извършено с одобрението на проектите „АЕС Гeo Eнeрджи“, „Уиндтех“, „Брестиом“, „Дисиб“, „Еко Енерджи“ и „Лонгман инвестмънт“ на територията на орнитологично важно място в района на Калиакра, която не е била, а е трябвало да бъде класифицирана като специална защитена зона.

В своя защита България е посочила, че три от проектите - "Уиндтех", "Еко Енерджи и "Брестиом", не са осъществени. По останалите проекти обаче са издадени разрешения, след като страната е вече член на ЕС, за строеж на вятърни генератори - 52 за проекта "АЕС Гео Енерджи", които са въведени в експлоатация през ноември 2011 година.

По останалите два проекта има изградени два вятърни генератора, които са пуснати в експлоатация през 2008 година.
Експлоатацията на вятърни генератори би могла да доведе до значително обезпокояване на защитени видове птици и до влошаване на състоянието на местообитанията им, посочват от Съда.

С одобрението на „Калиакра уинд пауър“, „ЕВН Енертраг Каварна“ и „Вертикал — Петков и с‑ие“, както и проекта „Трейшън клифс голф енд спа резорт“ в територията със значение за общността Калиакра и специалната защитена зона "Белите скали", България е нарушила и Директивата за местообитанията, става ясно още от решението, публикувано на страницата на съда.

През 2008 година Българското дружество за защита на птиците внесе жалба в Европейската комисия поради реалната заплаха от разрушаване на уникални местообитания и риска за силно застрашени видове птици поради одобрени мащабни ветроенергийни проекти, както и огромен брой (468) инвестиционни проекти от различен характер, но основно свързани с жилищно и курортно строителство, както и с изграждането на голф игрища.

След няколко предупреждения от страна на Европейската комисия България беше изправена пред Съда на ЕС през есента на 2013 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още