IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България подкрепя нов механизъм за контрол на външните граници на ЕС

Системата предвижда предварително събиране на данни за граждани, които пътуват в ЕС без визи, които планират да преминат външна граница на общността

15:52 | 16.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

България ще подкрепи въвеждането на новия механизъм за контрол на външните граници на общността, която предвижда предварително събиране на данни за лица от трети страни, без визов режим с ЕС, които имат намерение да преминат границата на общността.

Темата ще бъде разгледана по време на Съвета на външните министри, който ще се проведе на 18 ноември в Брюксел. Българската позиция на съвета беше изработена по време на правителственото заседание.

Според публикуваното от правителствената пресслужба становище България ще посочи, че новата система ще допълни успешно архитектурата на информационните системи в ЕС.

Трябва обаче подробно да се оцени въздействието й върху сухоземните граждани и да се уточни статутът на вътрешните граници на държавите, които не прилагат шенгенските споразумения.

По време на Съвета министрите на външните работи ще дискутират още и обмена на информация, както и оперативната съвместимост на информационните системи в областта на правосъдието и вътрешните работи.
Министрите ще обсъдят още и доклад за мерките за борба с тероризма в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още