IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Благоевград и Перник получиха еврофинансиране за програми срещу мръсния въздух

Двете общини ще разработят програми за намаляване на замърсителите

20:47 | 14.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: община Благоевград</em></p>

Снимка: община Благоевград

Благоевград и Перник ще получат общо 191 834 лв. по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ за подобряване на чистотата на въздуха. Договорите за безвъзмездно финансиране бяха подписани днес от министъра на околната среда и водите Нено Димов, зам.-кмета на Благоевград Зорница Кралева-Тончева и кмета на Перник Вяра Церовска.

Двете общини ще разработят програми за намаляване на замърсителите и постигане на утвърдените норми за фини прахови частици, серен диоксид, азотни оксиди и други вредни вещества, информира екоминистерството.

В програма  „Околна среда 2014-2020“ са заделени общо 115 млн. лв. за подобряване на чистотата на въздуха, припомни Нено Димов. 

Безвъзмездната финансова помощ за Благоевград, където са отчетени превишения на фини прахови частици (ФПЧ)
и полиароматни въглеводороди, е 98 140 лв. В момента общината  изпълнява програма за подобряване на качеството на въздуха, която ще бъде актуализирана и ще обхване периода 2019-2023 г.

Договорът с Перник е на стойност 93 694 лв. Общината ще трябва да вземе мерки срещу някои от най-опасните замърсители – ФПЧ, полиароматни въглеводороди и серен диоксид.

До момента по процедурата  за актуализация на общинските програми срещу мръсния въздух са сключени 10 договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с общините Пловдив, Асеновград, Враца, Гълъбово, Димитровград, Монтана, Несебър, Шумен, Благоевград и Перник. Общият размер на предоставената безвъзмездна финансова помощ е 1,2 млн. лева.

Припомняме, че през април Съдът на ЕС се произнесе срещу България по делото, заведено от Европейската комисия за неизпълнение на задълженията, които страната има по Директивата за качеството на атмосферния въздух.

По показател ФПЧ въздухът в България е с най-лоши качества в целия Европейския съюз, показват данни на Европейската агенция за околна среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още