IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондът на фондовете поема управлението на инструментите за градско развитие

Ресурсът ще бъде вложен в проекти в големите български градове

16:57 | 10.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Фонд мениджърът на финансовите инструменти в България (Фондът на фондовете) поема управлението на „рециклираните средства“ по инструмента за финансов инженеринг на инициативата JESSICA, финансирани по оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013. За целта Фондът на фондовете подписа споразумение с Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). По инициативата са предоставени 66 млн. лв.  нисколихвени дългосрочни кредити, съобщи Фондът на фондовете.

Основна цел на Фонда на фондовете в качеството му на мениджър на Холдингов Фонд (ХФ) JESSICA за България е да осигури управлението, в т. ч. събиране на вземанията от предоставеното финансиране, както и тяхното реинвестиране в допустими по ОПРР проекти.

Целта е успешното реинвестиране на ресурса в рамките на втория цикъл на инвестиране в допустими проекти, насърчаващи устойчивото градско развитие. 

Според съобщението, поемайки управлението на ХФ JESSICA, Фондът на фондовете осигурява приемственост и устойчивост при изпълнението на инвестициите в градски проекти със значим социален ефект, но с по-ниска от средната за пазара възвращаемост.

ХФ JESSICA за България ще продължи да следва насоките за подпомагане на градското развитие и възстановяване.

Ресурсът ще бъде вложен в проекти в седемте дефинирани в предходния програмен период града, запазвайки двете финансови структури: Фонд за устойчиво градско развитие на София – гр. София, и Регионален фонд за градско развитие – в градовете Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен.

В съобщението се казва още, че Фондът на фондовете стартира финансов инструмент „Фонд за градско развитие“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020.

Инвестицията на рециклираните средства по JESSICA, от една страна, и средствата, предвидени по финансовия инструмент „Фонд за градско развитие“ по ОПРР 2014-2020, възлизащи на 353,3 млн. лв., ще осигурят последователността в контекста на градското възстановяване и развитие. В допълнение на заделените средства за развитие на градската среда е предвиден и ресурс за инвестиции в проекти, свързани с туризма и културното наследство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още