IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още 4 млн. лв. от бюджета отиват за покриване на общински дългове

Ще бъде подпомогнато изплащането на задължения към ФЛАГ, който консултира подготовката на европроектите

12:16 | 23.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Още 4 млн. лв. от бюджета отиват за покриване на общински дългове

С до 4 млн. лв. ще бъдат подпомогнати общините за компенсиране напълно или частично на разходите по обслужване на дълга към фонда за органите на местното самоуправление в България - ФЛАГ. За това решение на кабинета в оставка, съобщи правителствената информационна служба.

По този начин се допълва ресурсният недостиг на общините със среден и нисък потенциал за кредитиране в процеса на усвояване на инвестиционни проекти, съфинансирани от Европейския съюз, и им се осигурява равностоен достъп до ресурсите на фондовете от общността, се отбелязва в прессъобщението.

Основната задача на ФЛАГ е да подпомогне подготовката на проектите със съответните икономически анализи, екологични оценки, апликационни форми, да осигури мостовото финансиране и временното покриване на недостига при изпълнението на проектите и други дългосрочни разходи, свързани с данък добавена стойност и необходимото допълващо кофинансиране по бюджета на проекта.

В две приложения на постановлението са посочени общините, подлежащи на финансово подпомагане; 131 от тях ще имат право на 50 на сто възстановяване на разходите по обслужването на дълга, поет от ФЛАГ, а 93 общини - на 100-процентно възстановяване на разходите.

Групирането на общините е извършено след интегрирана оценка на няколко показатели - дял на нетния оперативен остатък от общинските приходи; размер на средствата, служещи за източници за обслужване на общински дълг на жител; дял на собствените приходи от всички приходи и големина на общините на база брой жители.

Предоставените допълнителни бюджетни кредити по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството са за сметка на преструктурирането на разходите по централния бюджет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още