IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва ли Германия да се откаже от "лицемерието" си спрямо Гърция?

Атина опрости дълговете на Берлин на два пъти в последния век, припомня нов доклад на Лондонското училище по икономика

15:11 | 01.07.15 г. 10
<p>
	Алексис Ципрас и Ангела Меркел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас и Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Гърция се насочва към фалит, което поставя нейните партньори от еврозоната в особено деликатна ситуация. На фона на всички изпъква Германия, както със своята икономическа мощ, така и със строгостта спрямо Атина.

Въпреки огромния дълг от близо 300 млрд. евро обаче средиземноморската страна не е европейската икономика с най-големи задължения в историята. Ново изследване на Лондонското училище по икономика (London School of Economics – LSE) изведе интересен резултат, според който именно Германия е злоупотребила най-много с поемането на задължения в исторически план, пише WBP Online.

Огромният дълг на настоящата най-голяма икономика на Стария континент за първи път бе опростен през 1953 г., няколко години след падането на нацисткия режим на Адолф Хитлер и края на Втората световна война. Тук обаче не говорим само за пари. Хитлер започна най-голямата война в историята на човечеството, която разруши Европа. Милиони платиха с живота си.

Малка Гърция се съгласи с тогавашното решение и опрости дълга на Германия, въпреки че бе сред държавите, които платиха най-голяма цена за нацистките престъпления в страната, се посочва в статията.

Гърция показа милост спрямо Берлин и през 1990 г., когато след падането на Съветския съюз и по времето на обединението германският дълг отново бе опростен.

Разбира се, не трябва да забравяме и за огромните германски дългове от Първата световна война.

Последното изследване на LSE, изготвено от професор Албрехт Ритшъл, призовава Германия да загърби своето "лицемерие" по отношение на кризата с гръцкия дълг. По думите му точно опрощаване на гръцките задължения по модела на тези на Германия в рамките на плана "Маршал" е най-удачното решение на гръцката икономическа криза.

"Албрехт Ритшъл разгледа подробно финансовата помощ, която е платена на Германия след войната в рамките на плана "Маршал", в който САЩ дава 17 млрд. долара (160 млрд. долара днешни пари) под формата на икономическа подкрепа за възстановяването на европейските икономики", се посочва в анализа.

"Това положително въздействие се подсилва от решението за възстановяване на Германия като икономика, водена от износа, а не от вътрешните разходи, какъвто е бил доминиращият подход преди и по време на войната. Германия се ангажира със стабилна фискална и парична политика - балансиране на бюджета между приходите и разходите и използването на лихвените проценти. Това доведе до ограничаване на разходите от страна на германските домакинства и генериране на устойчиви търговски излишъци, което постави страната в силна финансова позиция", изтъква още изследването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Гърция искаше това което и нобелиста проф.Пол Кругман каза - ''''проблемът с гръцкия дълг лесно ще се реши, например ако кредиторите послушат спеца по финансови пророчества проф. Пол Кругман. Според него трябва "само" дългът на Гърция да се разсрочи (сега средната срочност е 16.5 г., защо да не стане 50 г.), а лихвата му да се намали от 2.6% сега, примерно на 0.2% - http://***.segabg.com/article.php?id=737114Щом не искат да свалят лихвата(преструктурират дълга) следва омразен дълг- Deutsche Welle (коментар 1) - http://darikfinance.bg/***/115917#comments Много добре го каза госта във - https://***.ataka.tv/видео/на-жълтите-павета-г-c10818.html,и съм коментирал под предаването през фейсбукаЗащо Гърция няма да обяви фалит, дори и да пропусне плащането към МВФ - http://***.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/zashto-gyrciia-niama-da-obiavi-***-dori-i-da-propusne-plashtaneto-kym-mvf-197439/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 0
martito
преди 8 години
Може ли толкова неграмонти хора да има?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 4
rover
преди 8 години
По думите му точно опрощаване на гръцките задължения по модела на тези на Германия в рамките на плана "Маршал" е най-удачното решение на гръцката икономическа криза.======================================================================И като им ги опростят - какво? Нали вече се разбра, че гърците и без висящия камък на огромния външен дълг, пак не могат да си позволят да поддържат сегашния си стандарт (вече миналия, де). Справка - ставащото в момента. Или да им опростят всичко и да ги пуснат отново на финансовите пазари. Демек, ще се прави същото, а ще чакаме други резултати. Няма как да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 5
Stone_Kold
преди 8 години
дългът на япония е 250% БВП защо никой не трепери за този дълг?защото там е друга раса ген те за тва....нито присъства това в новините нито се коментира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 1
tonino
преди 8 години
НЕ ! В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ !(и аз сменям шрифта)В подкрепа на своя отговор,прилагам следния цитат: "Германия се ангажира със стабилна фискална и парична политика - балансиране на бюджета между приходите и разходите и използването на лихвените проценти. Това доведе до ограничаване на разходите от страна на германските домакинства и генериране на устойчиви търговски излишъци, което постави страната в силна финансова позиция"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 28 rate down comment 2
dr.5rov
преди 8 години
Статии като тази подготвят общественото мнение за предстоящото ново споразумение за гръцкия дълг, където страните от еврозоната (и другите покрай тях) ще трябва да преглътнат някои неприятни неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 3
Stone_Kold
преди 8 години
защо в хитреца подлеца мързела а въплатен гръка? и защо в подреденоста, напредъка и то4носта германецът?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 29 rate down comment 3
Stone_Kold
преди 8 години
тук не се под4ертава нещо много силно а именно 4е налятите в гърция милиарди ще се изсерат а налятите в германия милиарди ще доведат до растеж
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 4
pecan
преди 8 години
И да не се връщаме толкова назад колко дългове бяха опростени на Гърция 2011 година .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 4
pecan
преди 8 години
Ясно е че мнението на англичани и американци е че победените страни Германия и България трябва вечно да плащат на победителите Великобритания и Гърция .До 1964 година България изплаща репарации на Гърция . Да не връщаме историята защо е фалирала толкова пъти Гърция . Немците не са гърци и за това са по добре . Какво е откраднала Англия от колониите си ?Виновна ли е България за това че гърците са и отнели толкова територии населени с българи ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още