IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще кажат ли гърците "Не"?

Според проучване на общественото мнение мнозинството гърци отхвърлят предложенията на кредиторите. Поддръжниците обаче се увеличават

10:15 | 01.07.15 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Предимно млади хора се включиха в демонстрацията в подкрепа на ЕС, която се състоя снощи в Атина и привлече около 30 хил. души, въпреки проливния дъжд. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Предимно млади хора се включиха в демонстрацията в подкрепа на ЕС, която се състоя снощи в Атина и привлече около 30 хил. души, въпреки проливния дъжд. Снимка: Ройтерс

Поне засега се очертава мнозинството от гърците да отхвърлят предложенията на кредиторите към Атина, сочат резултатите от проучване на общественото мнение, проведено от института ProRata, съобщава Ройтерс.

Разликата между противниците и поддръжниците на икономиите обаче се стопява, показва още статистиката.

Резултатите от допитването показват, че 54 на сто от тези, които планират да участват в референдума, ще се противопоставят на условията, докато 33 на сто ще подкрепят исканията на кредиторите, за да може страната да остане в еврозоната. 

Преди затварянето на банките е проведено подобно допитване, според което 57 на сто от участниците заявяват, че не подкрепят исканията на кредиторите, а 30 на сто поддържат обратната позиция, посочва информационната агенция.

Да или Не?

Снощи над 30 хил. души, подкрепящи исканията на кредиторите на Гърция, се събраха в центъра на Атина. Участниците в демонстрацията носеха плакати с надписи “Ние живеем в Европа", и скандираха “Да!” - единствено верния според тях отговор на предстоящия референдум, съобщава БТА.

"На референдума, който беше утвърден с гласовете на партии като СИРИЗА, "Независими гърци" и "Златна зора", гражданите предстои да решат дали да кажат "да" или "не" на единната европейска валута, "да" или "не" на Европа", казва се в разпространено в социалните мрежи съобщение, призоваващо гражданите към демонстрация.

Ден по-рано привържениците на управляващата партия СИРИЗА демонстрираха в подкрепа на отговора „Не“ на референдума в неделя.

Според повечето чуждестранни журналисти, въпреки дъжда, на улицата са били повече демонстранти, отколкото в понеделник, пише в свой репортаж Die Welt. Но може да се очаква, че и самите гърци доста ще поспорят за това – колко хиляди са били в единия и в другия ден. Едно е ясно – еврото все още има много силна база от привърженици в Гърция. “По-добре една неприятна програма, отколкото излизане от еврозоната”, заявиха на площад „Синтагма“ хиляди гърци.

Много демонстранти принадлежат към друга група от населението в сравнение с тази в понеделник. По-малко църковни представители, по-малко критика към капитализма. Повече реализъм и вникване в проблемите на страната. Много родители с деца и възрастни хора. Студенти и хора с и без работа. И значително повече хора с по-високи доходи.

И още нещо е ясно. Един митинг, или два, или дори три няма да решат проблемите на страната. Алекс Митропулос обяснява от какво се опасява – безредици, когато населението най-сетне разбере накъде го води Сириза. „Ако хората вече започнат да не получават пари от банкоматите или вместо евро от там потекат драхми, тогава ще се стигне до безредици“, казва той.

Митропулос, който има тесни връзки с опозицията, смята, че сега всичко ще се развие бързо. Ако наистина, въпреки различните намеци, в неделя има референдум и Ципрас загуби вота, то той бързо трябва да подаде оставка и да се сформира правителство на националното единство, което и Европа трябва да приеме. Това означава, че трябва да се стигне до споразумение за нова програма и нови реформи и бъзро за се преведат нови пари на Атина.

А ще има ли референдум всъщност?

На 5 юли гръцкият народ трябва да реши дали правителството да приеме, или да отхвърли проекта за споразумение, представен от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд на заседанието на еврогрупата от 25 юни.

Гръцкият в. “Вима” обаче пише, че не е изключена възможността референдумът в страната да бъде отменен заради продължаващите преговори с кредиторите. Изданието твърди, че вицепремиерът Янис Драгасакис е предложил на министър-председателя Алексис Ципрас да приеме предложението на институциите. Освен заместник-председателя на правителството, и други министри са поискали от Ципрас да бъде преразгледана политиката на кабинета. 

Влиятелни министри и функционери от СИРИЗА признавали, че ако има референдум, всичко щяло да се срине. Депутати от тази партия не само протестирали устно, но и изпратили писма до Ципрас, като се разграничили от неговото решение.

СИРИЗА е партия на европейската левица, а не на драхмата, нито пък политическа сила, която може да се идентифицира с другите две парти "Независими гърци" и "Златна зора", които се числят към лагера на тези, отхвърлящи предложените мерки от кредиторите, посочват народните представители в писмата си.

Междувременно пред банките в страната продължават да се вият дълги опашки, тъй като днес 1 000 клона отварят, за да започне изплащането на пенсии, допълва АП. Пенсионерите, които получават пенсиите си в брой, ще могат да теглят до 120 евро седмично и ще могат да получат банкови карти с лимит от 60 евро дневно.

Още за гръцката криза можете да четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 3
Lucifer
преди 8 години
Ей ама това банкомата било голяма сила бе(психотронно оръжие), само за една нощ без него и веднага отрезняха от узото, 30 000 на площада реват цяла нощ" искаме да сме роби в ЕЗ и ЕС", изпари им се целия патриотизъм, барабар с баш гуруто Ципрасчо...бе тоя човек ги отрупа с оферти в ЕЦБ, коя от коя все по-"приемлива". Очаквам в неделя на референдума да донесат на тепсия главите на Ципрас и Варуфакис или направо да ги пратят в колет на Меркел
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 5
динамо
преди 8 години
Естествено, че мнозинството гърци ще гласуват с ДА. Защото когато си на сладка приказка в таверната е едно, но когато не можеш да вземеш намалената си пенсия е друго.Тогава изтрезняваш и започваш да мислиш с главата си, а не с други части от тялото си, на които са присъщи да изпълняват други функции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 5
Ironhorse
преди 8 години
Хахахаха, ;-)До неделя може приказката да се измени така, че въобще лисицата да не пита гаргата нищо.Варуфакис е казал, че може да отменят референдума.Самите СИРИЗА, не на гарги, ами на патки направиха гърците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 43 rate down comment 1
nikiangel
преди 8 години
Гарго, ще гласуваш ли с ДА на референдума? Много е важно, от това зависи бъдещето на децата ти!..гаргата мълчи и стиска сиренцето в клюна. Гарго, много е важно Гърция да е независима и да остане в еврозоната. Ще гласуваш ли с ДА?Гаргата: Да!Сиренцето пада, лисицата го грабва и офейква. Гаргата, замислено: Аз и НЕ да бях казала
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още