IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дават лобистите в парламента на етичната комисия

Според левицата сред лобистите са Лъчезар Иванов, Светлин Танчев и Пламен Цеков

15:56 | 13.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Дават лобистите в парламента на етичната комисия

ПГ на Коалиция за България ще предложи на комисията по парламентарна етика да се заеме с лобистите в парламента. Това съобщи секретарят на БСП и депутат Антон Кутев на пресконференция след заседанието на Изпълнителното бюро на партията.

Според него сред лобистите са народните представители Лъчезар Иванов, Светлин Танчев, Пламен Цеков. Кутев призова тези трима депутати да напуснат парламента или най-малкото да се откажат от имунитетите си, за да могат да започнат следствените действия.

По думите му в случая с Лъчезар Иванов става въпрос за търговия с влияние, за което има текст в Наказателния кодекс. Кутев посочи, че според информации в медиите прокуратурата вече е проявила интерес към случая с поправката в закона за наркотичните вещества, в който са замесени имената на Светлин
Танчев и Пламен Цеков.

Кутев отбеляза, че от левицата са изготвили списък с над 20 лобистки текста в законопроекти, внесени от ГЕРБ.

За първи път в този парламент имаме установена практика да се облагодетелстват интереси или съответно да се създават предпоставки за корупция не в нарушение на закона, а чрез закона, добави заместник-председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов.

„Обемът, с който работи т.нар. от нас „ГЕРБ“ ООД, включва около 20 млн. лв. на седмица“, заяви Кутев. По думите му с тези пари се ощетява общественият интерес. Той даде пример с лобистката поправка в закона за наркотичните вещества, която позволява скритата реклама на наркотици. По думите му там
интересът бил най-малко 20 млн. лв.

„Когато правителството определя в кои категории земя могат да се правят ветрогенератори благодарение на карта, в която напълно безспорно ще влязат земите на Цветелина Бориславова и няма да влязат други земи, става дума за икономически интерес, който монополизира тази дейност за доста време напред“, заяви Кутев, цитиран от БТА. „Когато говорим, че средният икономически интерес във всяка една от тези лобистки поправки е над 20 млн. лв., имам предвид подобен вид сметки“, уточни той.

В отговор на въпрос дали БСП ще поиска вот на недоверие към правителството, Кутев посочи, че за близо една година, съдейки по социологическите проучвания, броят на хората, които не подкрепят ГЕРБ, расте и очевидно времето за такъв вот наближава. Той добави, че официално разговори с ДПС по този въпрос не са водени до момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още