IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всяко трето българско семейство с над 2 деца – бедно

77% от българите смятат, че не могат да се справят с неочакван разход от 1000 евро

13:07 | 20.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Всяко трето българско семейство с над 2 деца – бедно

В България всяко трето семейство с две или повече деца на възраст до 6 години е бедно, заяви Боян Захариев от института „Отворено общество“ на форум за ефектите на финансовата криза върху децата и семействата.

Все по-малко семейства могат да отделят достатъчно пари за храна, сочи оповестено от Захариев изследване за въздействието на икономическата криза върху бедността. Според данните 8,9% от домакинствата в страната са взимали храна на вересия.

„Ето защо акцентът на социалната политика се е преместил от общото благосъстояние върху физическото оцеляване“, допълни Захариев.

По данни на Евробарометър, използвани в изследването, 77% от българите смятат, че не могат да се справят с неочакван разход от 1000 евро. Все повече хора не могат да си позволят да се грижат в дългосрочен план за децата си, както и за възрастните и болните членове на семейството.

Голяма част от домакинствата не очакват финансовото им състояние да се подобри.

Най-големите песимисти са най-бедните – 1,4 млн. българи. Те смятат, че занапред ще разполагат с все по-малко пари. Изненадващ факт според „Отворено общество“ е, че и средната класа също е по-скоро песимист относно финансите си.

По-малко от половината българи могат да се справят без проблеми с текущите си разходи и с обслужването на кредитите си, сочи проучването.

Над 13% от българите със заболяване споделят, че през последните 12 месеца са отложили прегледи при лекар, а 11,5% са пропуснали профилактични прегледи. За последната година над 22 на сто съобщават, че здравето им се е влошило.

Според Таня Радочай, представител на УНИЦЕФ за България, намаляването на социалните плащания е особено опасно по време на криза. Коренно трябва да се промени философията на социалното подпомагане, така че децата и семействата да бъдат приоритет по време на криза, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още