IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български фирми искат да ремонтират жп участък в Македония

Въпросът за дълга на македонските железници към БДЖ ще се обсъжда детайлно от експертна група в края на август

16:19 | 30.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Български фирми искат да ремонтират жп участък в Македония

Български фирми имат намерение да участват в търга за модернизиране на жп линия в участък от общо 16 км по трасето на европейски Коридор № 10 в Македония. Това е посочил министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Александър Цветков при срещата си днес с министъра на транспорта и съобщенията на Македония Миле Янакиески, съобщиха от министерството.

В разговорите е засегната и темата за Коридор № 8. Предвид необходимостта от подобряване на координацията в изграждането на този проект, българската страна е предложила да бъде възобновена дейността и актуализиран съставът на ръководните съвети за изграждане на жп връзката между България и Македония.

Министър Цветков е запознал македонския си колега с възможностите за използване на българския железопътен регистър за включване на македонските вагони в европейския регистър на железопътните возила, което на практика би ги направило част от европейския железопътен парк.

Македонският министър е проявил интерес и към рециклирането на стари жп вагони, като е договорено представители на съответните български предприятия да представят своите предложения в тази област.

От българска страна е поставен и въпросът за дълга на македонските железници към БДЖ. Двамата министри са се договорили, експертна група по железопътен транспорт да обсъди детайлно въпроса в края на август в Скопие и да изготви план за съвместни действия и конкретни предложения за решаването на проблема.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още