IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всеки трети работещ българин има кредит за изплащане

Данните са на КТ Подкрепа, според които бедността у нас и в региона продължава да е по-голяма от средните нива за ЕС

13:26 | 10.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Всеки трети работещ българин има кредит за изплащане

Борбата с бедността у нас и по света не дава желаните резултати, като положението в България и региона е по-тежко от средното за Европейския съюз (ЕС). Това каза на конференция днес Веселин Митов от КТ „Подкрепа“, ръководител на българо-белгийски синдикален проект по темата за борба с бедността.

По оповестени от него данни у нас всеки трети работещ има кредит за изплащане.

Дали това е признак за бедност не е особено ясно, като по думите на лидера на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев до момента няма единно мнение за критериите за бедност като цяло.

Ясно е обаче, че у нас тя е причинена от това как функционира обществото и „единственият начин да бъдат решени проблемите, произтичащи от нея, е съчувствието и отношението към ближния“, смята Тренчев.

Според други изнесени данни от синдиката над 40 млн. от новосъздадените в Европейския съюз (ЕС) работни места са за частична заетост, а всеки пети работещ е на непълен щат.

За последните десет години работещите на срочни трудови договори са се увеличили с 10,5 милиона души, каза Веселин Митов.

По думите му качествената заетост е основен инструмент за борба с бедността, която продължава да се увеличава. Дори в годините преди кризата над 16 на сто от населението в Европа са живели под границата на бедността, което означава 80 млн. бедни при 500 млн. европейско население, коментира той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още