IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на пшеницата у нас се върнаха на рекордните 330 лв. от август

Цената на брашното се повиши от 400 лв./тон до 700 лв./тон през лятото, очаква се ръст в цената на хляба

08:24 | 13.09.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Сеитба в Североизточна България. Снимка: Investor.bg
Сеитба в Североизточна България. Снимка: Investor.bg

Цените на пшеницата у нас се върнаха на рекордните си нива от август от 320-330 лв./тон, показва проучване на Investor.bg сред пазарните участници. Данните са на база реално сключени сделки.

След достигане на този пик около средата на август последва замиране на търговията и леко понижение на цените. През последните дни на пазара се наблюдава значителен интерес към сключване на нови контракти на цена 320-330 лв/тон. Договорените през август количества са изнесени (600 хил. тона е износа от България през август), а интересът към българската суровина не намалява.

Цената на брашното се повиши ударно през дъждовните юни и юли, след като се разбра, че в България няма да има качествено зърно за производство на хляб. В началото на септември цената достигна нива от 700 лв./тон, спрямо 400 лв./тон в началото на лятото. Мелничари и хлебари трескаво извършват опити при производството на хляб, с различни подобрители на брашната, за да постигнат приемливи резултати за крайния продукт. Очаква се цената на хляба да продължи да се покачва, като от пазара ще изчезнат евтините видове хляб, показва проучване на Investor.bg.

Ограниченият износ на фуражно зърно от Украйна и Русия принуждава много вносители да попълват запасите си за сметка на фуражна пшеница от ЕС или частично да я заменят с царевица. Значителното разминаване между търговците в Чикаго и руското министерство на земеделието относно запасите на зърно в Русия създават нестабилност на пазара, с резки движения на цените в двете посоки. Според трейдърите в Русия има 20 млн. тона, а според руското земеделско министерство запасите са 26,2 млн. тона. Това е основният фактор, движещ котировките на пшеницата в България.

Цените са повишени на фона на доброто търсене и високите цени в Будапеща (цената на фуражната пшеница от 08 септември 2010 г. е 350 лв./тон с доставка през декември 2010 г., а на хлебната пшеница е 364 лв./тон с доставка отново през декември 2010 година). Подобно на Софийската стокова борса, и на тази в Будапеща сделки не стават всеки ден, въпреки че Будепещенската борса е много по-ликвидна, но в случая последната сделка е от сряда.

За ръста на цените у нас помагат и продължаващите проблеми със сеитбата в Русия. Поради това през следващите 2-3 месеца може да се очаква цената на пшеницата в България да достигне 350-360 лв./тон, въпреки лошото й качество, споделят експерти за Investor.bg.

След двудневно понижение цените на пшеницата в Чикаго отново тръгнаха нагоре в петък. Подкрепа на цените оказаха допълнително договорираните за износ 220 хил. тона твърда пшеница от САЩ и прогнозата за рязко застудяване в Канада, което ще доведе до значителни щети при прибирането на последните количества зърно от реколтата. При затварянето на борсата цената на износителите за мека пшеница беше 420лв./тон, а за царевицата 295 лв./тон.

В петък Европейската комисия издаде най-големия седмичен лиценз за износ на мека пшеница от Европа от 2007 г. досега, а именно 943 хил. тона, което се оказа основния поддържащ фактор на борсовите цени в Европа. Основната част от износа ще се формира от френска пшеница. Цената на хлебната пшеница в Париж с доставка през ноември е 230,5 евро/тон, а на фуражната в Лондон е 245,9 $/тон.

Обилните количества валежи през последните седмици подобриха значително прогнозите за реколтата от пшеница в Аржентина. Очакванията са за реколта от 12-13 млн. тона, което е със 7,5 млн. тона повече от миналата година, която беше една от най-лошите.

Наблюдава се засилено търсене на царевица в Азия, на фона на ограниченото предлагане на фуражна пшеница. Традиционните вносители Малайзия, Индонезия, Виетнам, Япония и Южна Корея търсят допълнителни количества царевица от Индия, САЩ и Аржентина. Тези фактори дават основание да се очаква нарастване цената на царевицата в края на годината до 5,25 $/бушел (324 лв./тон).

Според вчерашния доклад на Министерството на земеделието в САЩ запасите от царевица в САЩ са в размер на 28,35 млн. тона, като са с 6,86 млн. тона по-ниски от запасите през миналата година. Световните запаси от царевица са в размер на 135,56 млн. тона, като са с 3,43 млн. тона по-ниски от миналогодишните. Благодарение основно на влажното време в Китай, световното производство на царевица през сезона септември 2010/ септември 2011 г. ще се увеличи с 15 млн. тона до 826 млн. тона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
pavlikenski ziganin
преди 13 години
Ша муате кукуруз леб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
fortiss
преди 13 години
Франция в момента изнася рекордни количества хлебна пшеница. Основните и пазари са Северна Африка и Близкия изток. Очаква се до края на Март 2011г износът и да достигне 11 млн. тона. Не подлежи на съмнение факта, че френският износ върви добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
bate Goiko
преди 13 години
Какъв износ ще има на френска пшеница ще видим. Казват, че във Франция и Англия реколтата от пшеница, а и от всичко останало е с много лошо качество заради вулкана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още