IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България все още не е дестинация за убежище на бежанци

От 1992 г. около 15 хил. са подали молба за закрила у нас, а около 4-5 хил. са получили някаква форма на закрила

11:38 | 21.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
България все още не е дестинация за убежище на бежанци

България все още не е станала дестинация за убежище на бежанци, а е по-скоро транзитна страна. Това каза пред журналисти председателят на Българския съвет за бежанци и мигранти Кина Събева. Тя участва в заключителната конференция по проект „Укрепване na закрилата на бежанците в България“.

Според Събева една от причините за малкото потърсили убежище у нас е неизградената система за интеграция. По думите й българското законодателство в общи линии е добро, в него се посочва, че бежанците имат права като всеки български гражданин, на практика обаче съществуват пречки. За да получиш жилище в София, например, трябва да имаш постоянна регистрация поне десет години, което означава, че на практика бежанците не могат да се възползват от това си право.

От 1992 година досега около 15 хил. са подали молба за закрила в България, а около 4-5 хил. са получили някаква форма на закрила, каза Събева, като уточни, че точните данни са в Държавната агенция за бежанците. Тази цифра, съпоставена с жителите на България, е малка, каза тя.

Българският съвет за бежанци и мигранти е създаден през 2005 г. от Хелзинкския комитет, Червения кръст и Каритас като независимо и неполитическо сдружение неправителствени организации, работещи в областта на защита правата на търсещите закрила и бежанците в България. През 2007 година към съвета се присъединява и Асоциацията за интеграция на бежанци и имгранти.

От организацията се надяват да засилят капацитета си за лобиране пред различни институции. От защита се нуждае намерението за създаване на наредба, която да гарантира правото на децата бежанци да имат засилена подготовка по български език, но и да посещават училище в класа, който съответства на възрастта им, каза Събева.

Тя уточни, че в Закона за бежанците е отпаднал текст, който третира достъпа до образование на чужденците чрез предварително обучение по български. Така дете на 11 години трябва да почне в първи клас, което не съответства на знанията и уменията му, коментира Кина Събева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още