IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 27 септември

07:54 | 27.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 27 септември

Държавата ще погаси едва 1/3 от дълга си към бизнеса
в. Сега

Държавата ще плати само 1/3 от парите, с които задлъжня към бизнеса през 2009 г., предупреди шефът на Камарата на строителите в България Иван Бойков. Фирми от различни браншове имат да получават към 660 млн. лв. по изпълнени договори, а седмица преди изтичане на крайния срок по схемата през Българската банка за развитие (ББР) - 30 септември, са разплатени едва 200 млн. лв.

За да си вземат парите, до 30 септември фирмите трябва да подадат заявление до ведомството, с което имат договор. Издава им се удостоверение за дължимата сума и с него се кандидатства пред ББР. Според схемата фирмите получават парите си със 7% отбив. Според шефа на строителната камара държавата няма да може да плаща навреме и през следващата година.

Туризмът с най-голям ръст на задължителните заплати
в. Дневник

Поне 1.3 млн. души от догодина ще получават по-високи официални заплати. Работодателите и синдикатите се договориха в 30 бранша минималните осигурителни прагове да нараснат средно с 5.6% спрямо тази година. В останалите 44 сектора не беше постигнато съгласие и министерството на труда служебно ще определи с колко да се вдигнат праговете, които играят ролята на задължителни минимални заплати.

За пръв път синдикатите и работодателите се договарят за толкова малко отрасли. Причината е, че бизнесът е против административно повишаване на възнагражденията, защото, освен че изкуствено се увеличават разходите за служители с ниска квалификация и производителност, в крайна сметка ще нарасне и делът на сивата икономика. Според профсъюзите и министерството пък ефектът ще е точно обратен.

И за самоосигуряващите се ще има различни прагове
в. Дневник

Хората със свободни професии ще плащат различни вноски за социално осигуряване, съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Според казаното от него за самоосигуряващите се ще има диференцирани минимални прагове. Младенов не каза какви ще бъдат те за различните професии, но заяви, че ще бъдат определени с приемането на бюджета за следващата година, а в момента Националният осигурителен институт (НОИ) и Националната агенция по приходите (НАП) работят по изготвянето им.

В момента представителите на всички свободни професии са длъжни да се осигуряват върху минимален доход от 420 лв. Тази сума беше определена от правителството в края на миналата година. Повишаването на сумата от 260 на 420 лв. предизвика спорове в Народното събрание, а опозицията се обяви против тази мярка.

9% ДДС в туризма
в. Стандарт

Единна ставка от 9% ДДС за туризма ще въведе кабинетът от 1 април. Това каза зам.-министърът на икономиката Иво Маринов след дискусия на в. "Стандарт" за бъдещето на културния туризъм. Единният данък за пакетни пътувания и индивидуални туристи ще влезе в сила от април 2011 година по настояване на Брюксел. Ставката трябваше да се въведе още от началото на 2011 г., но за да се спаси зимният сезон, за който вече са подписани договори и платени пакети, промяната се отлага за април, обясни Маринов. В момента пакетните услуги като нощувка и хранене в хотелите се облагат с ДДС от 7%, а допълнителните услуги са с данък от 20%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още