IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДП "РАО" ще стопанисва две ядрени инсталации

Предстои да се направи застраховка за ядрена вреда на съоръженията

14:19 | 23.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
ДП "РАО" ще стопанисва две ядрени инсталации

Министерският съвет определи Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци" за стопанисващо две ядрени инсталации, по смисъла на Виенската конвенция за гражданска отговорност, съобщи правителствената пресслужба.

Това са площадките на АЕЦ Козлодуй и на постоянното хранилище за радиоактивни отпадъци в Нови хан. Първата площадка включва съоръжението за управление на радиоактивни отпадъци на специализираното поделение „Радиоактивни отпадъци - Козлодуй" и съоръженията за управление на радиоактивни отпадъци, които подлежат на извеждане от експлоатация (първи и втори блок на АЕЦ Козлодуй).

С решението на правителството е определен и видът на финансовата гаранция, която покрива отговорността за ядрена вреда на експлоатиращия - застраховка за гражданска отговорност за ядрена вреда.

Възлага се на министъра на икономиката, енергетиката и туризма, съвместно с изпълнителния директор на ДП „РАО", да проведе преговори със застрахователни дружества или с техни обединения и да внесе за одобрение в Министерския съвет проект за оценка на застрахователните вноски и застрахователните рискове при ядрена вреда, както и други условия, които задължително трябва да бъдат включени в договорите за застраховка.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още