IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МБМД: Спад на доверието във всички институции и личности в края на декември

За година президентът Георги Първанов губи 15% от доверието, а Бойко Борисов почти 20%, с положителен рейтинг е Кристалина Георгиева

15:38 | 28.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
МБМД: Спад на доверието във всички институции и личности в края на декември

В края на декември спад на доверието във всички институции и личности отчитат от МБМД. Институтът за социални изследвания и маркетинг представи резултатите от проучване за социално-политическите нагласи в навечерието на 2011 г., направено в периода 11-17 декември 2010 г. сред 1 103 пълнолетни граждани, съобщи БТА.

Като най-голям проблем 31 на сто от участниците посочват безработицата, следват ниските доходи (29%). След това анкетираните отбелязват лошото управление (12 на сто) и корупцията (10 на сто). Два пъти пада делът на оптимистите, които вярват, че ситуацията в страната ще се подобрява през следващите месеци, коментира директорът на института Мирослава Радева.

В сравнение с миналата година социолозите отчитат спад на доверието в президентската институция с 16%. Правителството губи 18 на сто (от 49 на 31%), а полицията 10 на сто. През 2009 г. доверието в МВР е било 46%, в края на 2010 г. е 36%.

Без чувствителна загуба на доверие са ДАНС, съд, прокуратура, Българската православна църква - институции с традиционно невисок рейтинг.

Най-нехаресвано от хората е Народното събрание, отчита изследването. Недоверието в него е 77% при 59 на сто през миналата година.

За 1 година президентът Георги Първанов губи 15 на сто от доверието, а Бойко Борисов почти 20%. Запазват сравнително позициите си Йорданка Фандъкова и Сергей Станишев.

Единствена с положителен рейтинг е еврокомисар Кристалина Георгиева - 48% доверие и 40 на сто - недоверие, отбеляза Радева.

Тя коментира още, че положителните оценки за кабинета "Борисов" в края на 2010 г. по-скоро надделяват, но в същото време се засилват критиките.

52% от анкетираните са склонни да критикуват правителството заради социалната политика, ниските доходи и пенсионната реформа.

От министрите най-стабилни позиции "държат" строителният министър Росен Плевнелиев и външният министър Николай Младенов. В доверието на хората към двамата почти няма промяна.

18% губи от доверието вътрешният министър Цветан Цветанов, според допитването. С 20 на сто се е стопило доверието и към другия вицепремиер - Симеон Дянков.

За първата година и половина от управлението на ГЕРБ премиерът Бойко Борисов има доверието на 44% от запитаните. 51 на сто заявяват недоверие към министър-председателя.

Като цяло правителството за година и половина от мандата си се ползва с доверието на 31% и с недоверието на 65 на сто от анкетираните. Оценката за сегашния кабинет не се отличава много от оценките за тройната коалиция, коментира Радева.

Силните сектори в работата на кабинета "Борисов", според отговорите на участниците в изследването, са борбата с престъпността, националната сигурност, пътната инфраструктура. Най-зле стоят здравеопазването и пенсионната реформа.

От ГЕРБ са се разочаровали хората с висше образование, както и младежите между 18 и 29 г. Най-голяма е групата на 50-годишните и над тази възраст, посочи Мирослава Радева.

Директорът на МБМД обаче не очаква повече смени в правителството. Годината е предизборна, засилва се политическото напрежение, Борисов от септември досега успешно "отбива топките" от непрекъснатите скандали, подчерта социологът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още