IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Окончателно приеха закона за Българска агенция по безопасност на храните

В правомощията на агенцията е да оценява доколко качествените характеристики на храните съответстват на националните стандарти

11:40 | 13.01.11 г.
Окончателно приеха закона за Българска агенция по безопасност на храните

Парламентът прие окончателно на второ четене закона за създаване на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ). Той влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник", съобщи БТА.

Първоначално се предвиждаше БАБХ да заработи още в началото на тази година. Гласуването на текстовете започна в края на 2010 г.

Агенцията по безопасност на храните ще контролира качеството на всички храни. Изключение са бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води. Контролът върху тях ще упражняват регионалните здравни инспекции към Министерството на здравеопазването.

В правомощията на БАБХ е да оценява доколко качествените характеристики на храните съответстват на националните стандарти, разработени от браншови организации и одобрени от компетентните органи. Предвижда се министърът на земеделието и храните, съответно на здравеопазването, да определя национални референтни лаборатории за изпитване на храните.

Агенцията по безопасност на храните поддържа национален регистър на одобрените обекти, който съдържа данни от регистрите на областните дирекции по безопасност на храните. Той се публикува на интернет страницата на БАБХ.

Депутатите решиха в едномесечен срок от влизане на закона в сила промяната на статута на акредитираните агенции да се извършва по служебен ред. До издаването на новите сертификати за акредитация лабораториите продължават работа по досегашния ред.

Изпълнителният директор на БАБХ определя главния ветеринарен санитарен инспектор, предвижда още законът. За осъществяване на дейности по този закон се събират различни такси.

Агенцията по храните е правоприемник на активите, пасивите, архива, правата и задълженията на Националната ветеринарномедицинска служба и на Националната служба за растителна защита, както и на част от Националната служба по зърното и фуражите, на регионалните здравни инспекции и на областните дирекции "Земеделие".

БАБХ е второстепенен разпоредител с бюджетни кредити и е към министъра на земеделието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още