IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристалина Георгиева: Европа вече се готви за бежански вълни от Либия

Влизането в Шенген е отговорност, предвид променилата се ситуация в арабския свят, твърди еврокомисарят

10:05 | 24.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Кристалина Георгиева: Европа вече се готви за бежански вълни от Либия

Европа вече се готви за бежански вълни от Либия, каза комисар Кристалина Георгиева. Тя определи като реална възможността за сериозен бежански натиск към Турция, а оттам - и към България, съобщи БНР.

“Това е реален сценарий. Ние трябва да работим много близко с турското правителство и също така да сме готови за това как нашата страна ще може да реагира. Влизането в Шенген е не само чест, то е и отговорност – готови ли сме, доколко сме готови? Особено в тази променила се ситуация в арабския свят”, коментира еврокомисарят.

По повод разговорите за Либия в Еврокомисията Кристалина Георгиева каза, че след последните събития там вече е налице втвърдяване на позицията към Кадафи и неговия режим.

“Това, което става в Либия, е абсолютно недопустимо. Нямаме тема на разговор с Кадафи, когато срещу невинни хора се стреля. Всички бяхме единни, че ситуацията в Либия в последните часове се промени и изисква изключителна твърдост в международната общност, за да покажем една твърда позиция, да помогнем на хората, които в момента са в ръцете на безотговорно управление”, допълни Георгиева.

Готовността на Европа за бежански натиск от Северна Африка се очаква да бъде основна тема на предстоящия днес в Брюксел Съвет на министрите на вътрешните работи. В дневния му ред е и въпросът за присъединяването към Шенген на България и Румъния, не се предвижда обаче дискусия за дати и срокове.

Междувременно днес се очаква министрите да посветят повече време и внимание на започналия приток на бежанци от Северна Африка, който според прогнозите ще се увеличава значително в следващите дни и седмици

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още