IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подобряването на бизнес средата е акцент в националната програма за реформи

Фискалната консолидация ще е другият икономически приоритет на финансовото министерство

22:52 | 28.03.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Подобряването на бизнес средата е акцент в националната програма за реформи

Подобряването на бизнес средата и ефективността на публичните разходи са двата основни икономически приоритета на България, които са отразени в Националната програма за реформи (НПР) до 2015 г. в изпълнение на стратегията Европа "2020".

Това съобщава финансовото министерство, цитирано от БТА.

Националната програма за реформи бе представена на обществена дискусия днес в Министерския съвет от заместник-министъра на финансите Боряна Пенчева. Участие в дискусията взеха министърът по управление на европейските средства Томислав Дончев, представители на синдикатите и работодателите, независими икономисти и експерти.

Националните цели при изпълнение на стратегията "Европа 2020" предвиждат да се достигне 76% ниво на заетост до 2020 г., а инвестициите в научно-изследователска и развойна дейност да достигнат 1,5% от брутния вътрешен продукт (БВП).

До 2020 г. възобновяемите енергийни източници в брутното крайно потребление на енергия трябва да достигнат 1,5% от БВП, а енергийната ефективност да се повиши с 25 на сто.

През следващите десет години броят на живеещите в бедност трябва да намалее с 260 хил., предвижда още документът. Делът на преждевременно напусналите образователната система трябва да се ограничи до 11%, а делът на завършилите висше образование във възрастовата група 30-34 години трябва да достигне 36% до 2020 г.

Заместник-министър Боряна Пенчева открои инвестициите в пътната и екологичната инфраструктура сред приоритетите за страната ни, защото ще доведат до ускорен икономически растеж в средносрочен план. В българската Национална програма за реформи до 2015 г. са отразени препоръките в Годишния преглед на растежа на ЕК, подчерта Пенчева. Те извеждат като основен приоритет на икономическата политика фискалната консолидация, а също и политиките за стимулиране на пазара на труда.

Специфичните приоритети на България включват стабилен финансов сектор, подобряване на инфраструктурата, конкурентоспособна младеж, по-добра бизнес среда и повишаване на доверието в държавните институции.

След изработването на крайния вариант и одобрението му от правителството, Министерството на финансите трябва да изпрати Националната програма за реформи на Република България за периода 2011-2015 на Европейската комисия до 30 април 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Raboti
преди 13 години
Програмата е ясна - няма място в нея за фирми от Позитано и от Сараите на Консултанта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Jay Gould
преди 13 години
Вместо "Подобряването на бизнес средата" акцент е пак в някаква нова "програма" .. От 22 години все се програмираме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още