IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът ще сезира Конституционния съд за промените в закона за отпадъците

Първанов приема като основателно искането да отпадне изискването площадките за съхраняване и предварително третиране на металосъдържащи отпадъци да са определени с общи устройствени планове

21:40 | 11.04.11 г.
Президентът ще сезира Конституционния съд за промените в закона за отпадъците

Президентът Георги Първанов ще сезира Конституционния съд за промените в Закона за управление на отпадъците. Това стана ясно след среща днес на държавния глава с представители на Българската стопанска камара, Българската асоциация по рециклиране, Българската асоциация на металургичната индустрия, Българската браншова камара "Феникс ресурс" и Синдикалната федерация "Металици" към КНСБ, съобщиха от пресцентъра на президентството.

Повод за срещата е писмо на ръководствата на БСК и браншовите организации, с което те призовават президента да върне за ново обсъждане в парламента поправките в Закона за управление на отпадъците и излагат своите мотиви за това.

Пред Първанов гостите са изразили силна тревога от приетите промени в закона, които според тях застрашават дейността на огромен брой фирми и могат да доведат до намаляване на работни места и цялостно влошаване на състоянието на тези сектори на икономиката.

Представителите на БСК и браншовите организации обясниха, че последните нормативни промени предвиждат площадките за съхраняване и рециклиране на отпадъци да бъдат разполагани само в населени места с действащи общи устройствени планове. По данни на МРРБ едва в 33 на сто от населените места у нас има приети такива планове и по-голяма част от територията на страната ще остане извън дейностите за събиране и третиране на отпадъци от черни и цветни метали.

На срещата Първанов е обявил, че вече е подписал указ за обнародване на закона, но приема като основателно и разумно искането да отпадне изискването площадките за съхраняване и предварително третиране на металосъдържащи отпадъци да са определени с общи устройствени планове.

Държавният глава не връща закона за ново обсъждане в Народното събрание, тъй като в него е предвиден 9-месечен срок, в който площадките следва да се приведат в съответствие с изискванията. В рамките на този срок обаче президентът ще сезира Конституционния съд за неизпълнимостта на изискването площадките да са определени с общ устройствен план и съдът ще има възможност да се произнесе по този въпрос.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още