IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СГП: Бившият началник на ДНСК Иван Симидчиев е невинен за казуса „Златна перла“

Софийската градска прокуратура отказва да образува досъдебно производство срещу бившия началник на ДНСК Иван Симидчиев

08:14 | 20.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p><i>Снимка:</i> wsavespublicart via Flickr, <i>Лиценз</i>: <i><a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/" target="_blank"><span lang="en-US">Creative Commons</span></a> <br />
</i></p>

Снимка: wsavespublicart via Flickr, Лиценз: Creative Commons

Бившият началник на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) Иван Симидчиев засега се разминава с образуване на наказателно преследване. Със свое постановление, с което Investor.bg разполага, прокурорът от Софийската градска прокуратура Севдалин Цанков отказва да образува досъдебно производство срещу бившия високопоставен държавен служител.

Симидчиев беше даден на прокуратурата заради бездействието си по случая с незаконното вилно селище „Златна перла“ край Варвара. Още през март 2009 г. приключи последното дело, с което Върховният административен съд обяви вилното селище за незаконно. Ръководената от Симидчиев ДНСК обаче отказа да започне процедура по разрушаването му.

Преписката е образувана по сигнал на еколози от Гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност (ГДБОПП), който бе адресиран до Комисията за борба с корупцията към Народното събрание. В него неправителствената организация сигнализира за незаконосъобразни действия на началника на ДНСК, който за времето след 19 април 2010 г. не е предприел изискуемите от Закона за устройство на територията действия по събарянето на незаконни строежи във вилни селища „Златна перла 1“ и „Златна перла 2“.

„В хода на проверката по случая не се събраха данни, от които да е видно, че като не изпълнявал служебните си задължения, Иван Симидчиев е целял набавянето за себе си или за другиго на имотна облага и от това е било възможно да настъпят немаловажни вредни последици за управляваната от него структура на държавната администрация“, пише в решението си прокурор Севдалин Цанков. Според Цанков от Симидчиев може да се търси дисциплинарна, но не и наказателна отговорност. „По преписката не се обективира връзка между поведението на И. Симидчиев, отказващ издаването на заповеди за премахване на незаконното строителство и евентуалните облаги от това за инвеститора „Краш 2000“ ООД, въпреки че такива могат да се предполагат“, пише още в решението на прокуратурата.

Разбира се, че ще обжалваме пред по-висшата инстанция – Софийската апелативна прокуратура“, каза за Investor.bg Констанин Дичев, ръководител на секция „Управление природни ресурси“ в ГДБОПП. По думите му с това решение „градската прокуратура чете закона както дяволът – евангелието“. „Мотивите за отказа на СГП за образуване на наказателно производство са нереални, защото със сигурност от действията на Симидчиев се е облагодетелствал ако не лично той, то поне фирмата – инвеститор - „Краш 2000“, твърди още Дичев.

По думите му случаят край Варвара е само малък пример за вредата за природата, която с бездействието си е нанесъл уволненият през есента бивш началник на ДНСК Симидчиев. Той посочи още и лифта и пътя в близост до Седемте рилски езера, за които дори и министърът на околната среда и води Нона Караджова призна, че са незаконни.

Ако българският съд не образува досъдебно производство срещу Симидчиев, екоактивистите ще се обърнат към международните правозащитни органи. За целта те сондират мненията на евродепутати от фракцията на Зелените, като някои от тях вече са били на посещение в България и лично са се запознали с незаконни строежи.

Случаят със Златна Перла датира още от 2006 г., когато инвеститорът „Краш 2000“ започва строителството в зона от „Натура 2000“ в нарушение на ред правила. Така например вилното селище няма издадена оценка на въздействие на околната среда (ОВОС). Още през 2009 г. Върховният административен съд окончателно се произнесе, че незаконният строеж трябва да бъде премахнат, но парадоксално и до днес сградите не са бутнати.

Решението може да свалите от тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още