IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зарядно за електромобили вкъщи ще струва 1500 евро

Зарядна станция за обществено ползване струва около 5000 евро, без да се включват разходите за поддържането й

18:22 | 27.04.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Зарядно за електромобили вкъщи ще струва 1500 евро

За по-бързото навлизане на електромобилите в бита е важно да се разширяват възможностите за тяхното зареждане с електроенергия, беше посочено в презентации на производители на зарядни устройства за електромобили на международна конференция в София днес.

Зареждането на електромобилите би могло да стане чрез зарядни станции, намиращи се на обществени места, на паркинги или в домашния гараж. Всеки притежател на електромобил може да монтира в гаража си устройство, с което да зарежда, а някои фирми при желание биха могли да монтират зарядни станции за електромобили за своите служители и до самата фирма.

Сега една зарядна станция за обществено ползване струва около 5000 евро, без да се включват разходите за поддържането й. Средната стойност на зарядното устройство за ползване вкъщи пък е 1500 евро. С него зареждането трае около 6-7 часа. На външен вид устройството представлява кутия, монтирана на стената.

Експерти уточниха, че има и начин за ускорено зареждане на електромобила – за около 4 часа, и много бързо - за около 20-40 минути, което е доста по-скъпо.

Заплащането на зареждането на автомобилите на обществени места може да стане пряко или чрез предплатени ваучери. Притежателите на електромобили биха могли при заявка да получават информация от оператора на зарядните станции, кои станции са свободни в момента. А също така ще могат да си резервират час за зареждане.

Предпоставка за развитието на пазара на електромобили е развитието на „умните мрежи“, смятат експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
nkly.todorov
преди 13 години
Ами не знам дали ще успее за 150, но със сигурност ще има самоделки и черният пазар на такива изделия ще просперира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
deBill
преди 13 години
глупости. бас че българина ще го направи самоделка за 150 лева
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още