IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ваньо Танов: Има риск за приходите от акциз след приватизацията на „Булгартабак“

Директорът на Агенция „Митници“ очаква 150 млн. лв. „дупка в хазната“, ако се смени собствеността на холдинга

10:29 | 10.05.11 г.
Ваньо Танов: Има риск за приходите от акциз след приватизацията на „Булгартабак“

„Съзирам известен риск за приходите от акциз през тази година заради приватизацията на „Булгартабак холдинг“, тъй като при смяната на собствеността е нормално поне три месеца да има пренастройка на структурите“. Това обяви в интервю за БНТ директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов.  

„За нас е важно да знаем дали бъдещите собственици на холдинга ще продължат да произвеждат българските марки цигари или ще пренастроят производството към чуждестранни“, обясни още Танов. И допълни, че заради преструктурирането фабриките в София и Благоевград няма да произвеждат нормалните количества цигари поне три месеца, което ще намали приходите от акциз със 100-150 млн. лв.

Шефът на агенцията увери, че мерките срещу контрабандата на горива и тютюневи изделия в страната вече дават резултат и опроверга твърденията, че делът на нелегално продаваните цигари съставлявал 40% от общия пазар.

През първите три месеца на миналата година акцизът на цигарите все още не беше увеличен, продажбите бяха свръхнормите и затова всяко сравнение с търговията през миналата и тази година изкривява картината, поясни още Танов.

Според него контрабандата на цигари не само в България, но и в Западна Европа държи справнително високи нива, които нарастват при всяко покачване на акциза. В момента контрабандата на цигари в Германия е около 25%, а в Ирландия – 28%, съобщи шефът на митниците. И добави, че акцизните ставки на цигарите в ЕС се очаква да бъдат увеличени през 2012 г., което неизбежно ще увеличи търсенето на нелегалния пазар.

Общите приходи на Агенция "Митници" за тази година в сравнение с миналата са 380 млн. лв. в повече, отчете още Ваньо Танов. До края на годината се очаквало да заработи и общата система за контрол на продажбите на горива, която е съвместен проект с Националната агенция по приходите, допълни шефът на митниците. Чрез тази обща система ще се пресекат каналите за нелегална продажба на бензини и отклоняване на приходи от ДДС и акциз, смята Танов.

Свързани компании:

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още