IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От следващата седмица ТЕЦ "AES Гълъбово" започва търговска дейност

НЕК ще изкупува произвеждания ток, но ще налага неустойки на инвеститора, докато не бъде достигната максималната мощност от 335 мегавата за всеки блок

18:18 | 18.05.11 г.
От следващата седмица ТЕЦ "AES Гълъбово" започва търговска дейност

От следващата седмица ТЕЦ "AES Гълъбово" ще започне търговска дейност, съобщи в Гълъбово Рой Рийд, изпълнителен директор на централата, предаде БТА.

Вече са преминали 72-часовите проби на двата енергоблока и най-новата централа на въглища в България може да започне производството на електроенергия, която ще продава по договор на Националната енергийна компания (НЕК).

Двата блока ще работят на първо време с мощност по 210 мегавата нетно производство. Направен е план-график за постъпателното им достигане на максималната мощност от 335 мегавата за всеки блок.

Докато това стане, централата ще плаща неустойки на НЕК заради непълното натоварване, припомниха от AES.

"Допълнителните суми, които американската AES е инвестирала заради проблемите около пуска на централата няма да се отразят на крайния потребител на електроенергия", поясни Рой Рийд. Той отбеляза, че проектът за ТЕЦ "AES Гълъбово" е най-голямата инвестиция в българската енергетика на стойност 1,3 млрд. Евро.

Според Петя Димитрова, ръководител на отдел "Околна среда", сероочистващата инсталация на централата работи по новите стандарти и е достигнала очистване на димните газове от серен диоксид на 98-99 процента. Тя е с т. нар. байпас, който не позволява централата да работи, ако не функционира и сероочистката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още