IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените по морето - почти като миналогодишните

Очаква се ръст на чуждите туристи през годината от 5-6%, като приходите щели да са с 8-10% повече от миналата

10:23 | 22.06.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: БТА</p>

Снимка: БТА

"Очертава се сравнително добър летен туристически сезон по Черноморието, като основание за това ни дават вече направените заявки от чуждестранни туристи". Това обясни за Investor.bg председателят на Българската туристическа камара проф. Цветан Тончев.

По време на туристическите борси в Москва, Берлин и Лондон, които се проведоха в началото на годината, очакванията на туроператорите бяха за по-голям интерес към българските курорти, но записванията на чуждестранни туристи до момента не го потвърждават, допълни още Тончев.

Статистиката от началото на сезона досега сочи по-малък брой туристи от първоначалните предвиждания. Отчетеното понижение спрямо същия период на миналата година, според Тончев, е временно и ще бъде преодоляно през следващите два месеца.

Годишните прогнози на бранша сочат, че за 2011 г. ще бъде отбелязан ръст от 5-6% на чуждите летувания, посочи Тончев.  По-голямо увеличение се очаква при другия показател - за ръста на приходите от чуждестранни туристи (над 70% от които се осъществяват през лятото). При тях се планира 8-10% нарастване спрямо миналата година, т.е. очакваните приходи ще достигнат 3 млрд. евро.

Най-голям ръст вероятно ще се достигне при туристите от Русия, намален е интересът от страна на англичаните. Броят на българите, почиващи на родното Черноморие, по всяка вероятност също ще нарасне, предвиждат от камарата.

Цените на нощувките и на „пакетните“ почивки през сезона ще са почти същите като миналогодишните, сочат данните на Туристическата камара. В същото време, много от луксозните хотели са увеличили разнообразието на СПА услугите и туристическите атракции, които се осигуряват от аниматори към хотелите и се заплащат допълнително, но са по избор.   

За това лято хит сред курортните комплекси на Черноморието се очертава да бъде "Албена", не само като подобрена инфраструктура, но и като заявен интерес, смятат от бранша. На висока посещаемост както обикновено се радват „Златни пясъци“ и „Слънчев бряг“. Сред най-предпочитаните курортни селища са Созопол и Поморие, където има избор както от луксозни хотели, така и на по-нискокатегорийни бази като „къщи за гости“, например. 

За периода от юни до септември заетостта на големите морски хотели и тези в близост до бреговата линия е средно 75-80%, сочат неофициалните данни на хотелиерите. В същото време заетостта в малките морски хотели и тези, които са далече от плажната ивица, остава ниска - около 30%.

Свързани компании:

Албена АД(ALB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Tony
преди 12 години
Тази статия я чета всяка година по това време!И то по няколко пъти!:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още