IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКЕВР предвижда вдигане на цената на газа с 4,7% от юли

В предлаганата цена не е включен недовзет приход на "Булгаргаз"

13:37 | 27.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
ДКЕВР предвижда вдигане на цената на газа с 4,7% от юли

Цената на природния газ да се повиши до 557,22 лв./1000 куб. м без ДДС, т.е. с 4,71%  от 1 юли, предвижда Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Това е предварителното решение на държавния регулатор за цените на газа през третото тримесечие на годината, като окончателното решение предстои да бъде обявено до края на юни.

Преди две седмици “Булгаргаз” ЕАД предложи на ДКЕВР продажната цена на природния газ през третото тримесечие на годината да бъде 568,92 лв./1000 куб. м без ДДС, т.е. увеличението й да е с 6,91% (36,78 лв./1000 куб. м) спрямо утвърдената от ДКЕВР цена за второто тримесечие на годината.

Основните мотиви на ДКЕВР за размера на посоченото увеличение на цената на газа, което е по-малко от исканото от газовата компания, са свързани с курса на долара и т.нар. недовзет приход на "Булгаргаз". 

От комисията посочват, че са правили изчисленията си, взимайки под внимание курса на долара спрямо лева за период от 50 дни преди подаденото от "Булгаргаз" заявление за промяна на цените на газа за третото тримесечие. Изчисленията на държавната компания за курса на долара са за период от 30 дни преди подаването на заявлението.

От ДКЕВР не са включили в първоначалния вариант на цената на газа корекции за т. нар. недовзет приход за минали периоди, защото, според комисията, от "Булгаргаз" не са предоставили достатъчно данни, за да се направят съответните изчисления.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още