IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК даде „зелена светлина“ на проектите за метрото и за жп трасето до Бургас

Финансирането надхвърля 468 млн. евро, от които над 374 млн. евро са европейските субсидии

16:27 | 04.07.11 г. 1
ЕК даде „зелена светлина“ на проектите за метрото и за жп трасето до Бургас

Европейската комисия одобри финансирането на проектите за рехабилитация и модернизация на жп линията Пловдив-Бургас и на два от участъците на софийското метро, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Средствата за ремонта на жп трасето до морето надхвърлят 218,6 млн. евро, от които над 174,8 млн. евро е съфинансирането от Кохезионния фонд на Европейския съюз.

Проектът за рехабилитация на железопътната инфраструктура по участъците на линията Пловдив – Бургас е разделен на три обособени позиции. Първата включва железопътната отсечка Михайлово - Калояновец, втората - трасетата Стара Загора – Ямбол и Завой – Зимница, а по третата позиция ще бъде ремонтиран участъкът Церковски – Карнобат.

След проведената тръжна процедура за изпълнител по трите позиции беше избран консорциумът „Джи Си Еф – Ск 13 – Трейс рейлинфра”, предложил близо 317 млн. лв. (без ДДС) за цялото трасе. Строителството стартира на 11 май, а след днешното решение на ЕК извършените разходи ще бъдат покрити от Оперативна програма „Транспорт”, поясниха от министерството.

С днешното решение на ЕК се дава „зелена светлина“ и на проекта за разширение на софийското метро в частта от „Обеля“ до „Надежда“ и от „Младост 1“ до бул. „Цариградско шосе“. Заедно с изграждането на тунелите, релсите, метростанциите и паркингите, като част от този главен проект ще бъдат купени и 18 мотриси.

Финансирането е в размер на 250 млн. евро и е по Оперативна програма „Транспорт“. От тях до 200 млн. евро е безвъзмездната помощ от Кохезионния фонд.
 

Свързани компании:

Трейс Груп Холд АД(T57)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
Финанси виж още