IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ преразглежда решението си за приватизация на фирми от забранителния списък

Изпълнителната комисия към партията ще заседава извънредно за евентуална отмяна на гласените промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол

15:27 | 06.07.11 г. 2
ГЕРБ преразглежда решението си за приватизация на фирми от забранителния списък

Изпълнителната комисия (ИК) на ГЕРБ ще вземе решение дали да оттегли промените в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, обяви в Народното събрание Валентин Николов, зам.-председател на парламентарната група на управляващите, пише БТА.

С промените се предлагаше от забранителния списък за раздържавяване да бъдат извадени държавните дялове в "Български пощи", АДИС, "Военното издателство" и "Аудиовидео Орфей".

Изпълнителната комисия е трябвало да вземе решение по казуса още вчера, но заради празника на МВР заседанието се отложило. Поради тази причина точката беше изтеглена от седмичната програма на НС, обясни Николов.

Според Николов дебатът по промените в закона трябва да се състоят сега, защото „Български пощи“ са на голяма загуба. „Това е неефективна и нереформирана система и тя трябва да се оптимизира по някакъв начин ударно“, категоричен е Валентин Николов. „Ако не изтеглим закона, тогава Министерският съвет може да реши дали и по каква методология да ги приватизира, като миноритарният дял бъде продаден на стратегически инвеститор“, добави той.

От левицата и от Синята коалиция атакуваха законовите предложения за промени, внесени от депутати от ГЕРБ, с различни аргументи, в основата на които са съмнения за лобистки интереси и нечисти игри.

Депутатът от ГЕРБ отрече управляващите да искат на всяка цена да продават имотите на "Български пощи" и да има скрити мотиви за това. „Единственият аргумент е, че дружеството губи и в един момент може да не бъде в състояние да плаща възнагражденията на служителите“, подчерта той и добави, че това трябва да е грижата на синдикатите.

Според цитираните от него данни през 2009 г. загубата е около 2,5 млн. лв., а за първото полугодие на тази година загубата е към 4 млн. лв.

В началото на седмицата работещите в "Български пощи" заплашиха с протести срещу намеренията за приватизация на комапнията. Днес от КНСБ съобщиха, че протестът на работещите в "Български пощи", насрочен за 7 юли, се отменя.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
slavkovrr
преди 12 години
А тази компания, "Аудиовидео Орфей", какво върши, и защо и е на държавата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Пробичка:))) ..ако мине! Няма лошо в намеренията. Стига да не се стига до действия в тази посока!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още