IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Половината мощности за преработка на маслодаен слънчоглед остават ненатоварени

Сериозен ръст при цените на рапицата до 860 лв./тон отчитат производителите на растителни масла

12:22 | 20.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Половината мощности за преработка на маслодаен слънчоглед остават ненатоварени

Половината мощности за преработка на маслодаен слънчоглед в България остават ненатоварени. Това заяви пред Investor.bg Яни Янев, председател на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България.

В страната има трима производители на олио с капацитет на мощностите над 300 тона на ден. От 100 до 300 тона на ден преработват около 15 компании, а най-многобройни са преработвателите с мощности до 100 тона на ден - между 40 и 50. Рафинериите могат да извличат цялата произведена за година суровина – около 1,3 – 1,4 млн. тона, но заради износа на слънчоглед приблизително половината капацитет остава ненатоварен, поясни Янев.

„Миналата година България беше на пето място в света по производство на слънчоглед, а се оформихме като най-големия износител“, коментира той.

Най-големият производител на слънчоглед – Украйна, е въвела експортни такси за семето, но не и за олиото. Така основните количества се преработват, а износът на слънчоглед е незначителен. Подобна била и политиката на Аржентина и Русия. Затова браншът очаква подкрепа от държавата, за да се увеличи натоварването на рафинериите в България, допълни Янев.

Прибирането на реколтата от рапица продължава. Добивите в различните региони варират, очаква да се достигнат поне миналогодишното ниво от 450 – 460 хил. тона, посочи той.

„В сравнение с миналата година цените се увеличиха сериозно. В момента се сключват сделки на нива 800 – 860 лв./тон. Миналата година цените бяха около 480 – 650 лв./тон“, каза Янев, като уточни, че цените в случая зависят от външните пазари. По негови данни почти 100% от рапицата се изнася.

Все още не е започнало прибирането на слънчогледа, но засега очакваме добра реколта. При благоприятни климатични условия е възможно да достигнем поне миналогодишните добиви – около 1,4 млн. тона, прогнозира Янев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още