IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отнеха лицензите на "Лукойл Нефтохим" за данъчни складове*

От Агенция „Митници“ са връчили решението на дружеството на 26 юли, като то влиза в сила от тази дата

09:15 | 27.07.11 г. 25
Отнеха лицензите на "Лукойл Нефтохим" за данъчни складове*

Прекратява се действието на лицензите за управление на данъчни складове "Нефтохим-Бургас" и Нефтен терминал "Росенец" на лицензирания складодържател "Лукойл Нефтохим Бургас" АД. Това съобщиха от Агенция "Митници", пише БТА.

Решението е връчено на дружеството на 26 юли и влиза в сила от тази дата.

Преди две седмици директорът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов съобщи, че петролната рафинерия може да остане без лиценз, защото не са монтирани задължителните измервателни уреди, които да отчитат точните количества горива, пуснати на пазара.

В края на миналата седмица от "Лукойл-Нефтохим" съобщиха, че до 15 септември тази година ще приключи половината от оставащата работа по монтирането на измервателните уреди, а до края на годината ще бъдат поставени останалите технически съоръжения, необходими за отчитане на оборотите.

„Това (отнемането на лицензите) означава, че складовете на „Лукойл Нефтохим“ не могат да приемат и да изваждат продукция, тъй като не отговарят на Закона за акцизите и Наредба № 3“, каза Ваньо Танов през БНТ.

„Законът им позволява това, което се намира вътре в завода, да бъде преработено, за да се стигне до готов продукт. След преработката обаче нямат право на по-нататъшна дейност“, каза още Танов.

На въпрос какви срокове са поставени на рафинерията да монтира измервателните уреди шефът на Агенция „Митници “ отговори, че по закон той няма право да им дава срок. Танов допълни, че когато от рафинерията са готови с монтирането на уредите, могат да „поканят Агенция „Митници“ да извърши проверка и ако отговарят на изискванията, да бъде възобновен лицензът им“.

Днес специална група от Агенция „Митници“ започва да прави инвентаризация на наличностите, както на суров петрол, така и на преработени продукти, които има в двата склада на рафинерията, съобщи БНТ. След това ще бъде изчислено какъв акциз дължи дружеството и ако този акциз и ДДС бъдат платени към държавата, тези количества ще бъдат свободни за продажба. До момента всичко, което е излязло от рафинерията и се намира в складовете на Лукойл, е свободно и няма да има сътресения на пазара. Освен това може да се прави внос на горива от всички други заобикалящи ни страни.

До момента няма реакция от Лукойл Нефтохим. Днес ще има среща в Министерството на финансите с представители на рафинерията и Агенция „Митници“.

*Актуализирана в 9:50

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
angel04
преди 12 години
Това значи ли, че вече и ние ще караме хубав бензин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 5
STRAHO
преди 12 години
Така трябва да се действа! Когато държавата "удари масата с юмрук" всички под нейната юрисдикция трябва "мииииррррно" да застават! Никой не е по голям от държавата! Имам забележки към това правителство, но не мога да си "кривя душата" - най добрите са за момента!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 12
SEBULBA
преди 12 години
Миналата година не бяха в предизборна кампания...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
FINTA
преди 12 години
Само едно "не разбирам". Това изискване е още от миналата година. Какво ли правеха 8 месеца?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още