IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зърнопроизводители организират предупредителен протест в Добрич

Браншът настоява кабинетът да спази сроковете в споразумението, подписано с асоциацията в края на март

14:45 | 29.08.11 г.
Зърнопроизводители организират предупредителен протест в Добрич

Националната асоциация на зърнопроизводителите ще проведе утре в Добрич протестно шествие заради неизпълнени срокове по важни ангажименти, поети от правителството към сектора в края на март. Това съобщи за Investor.bg изпълнителният директор на асоциацията Радослав Христов.

В началото на август т. г. фермерите дадоха на кабинета 30-дневен срок за отговор по важни въпроси, свързани с развитието на сектора, които бяха обещани с подписания документ.

През март кабинетът се ангажира до първи юли да бъде осигурена държавна помощ за покриване на акцизните разходи за горивата при сеитбата и да гарантира максимален размер на националните плащания към евросубсидиите на площ през следващите три години, което да осигури прогнозируемост за бизнеса, поясни Христов. Той допълни, че хората са недоволни от неизпълнението на тези срокове, въпреки непрекъснатите преговори, които водят с министерството.

„Представителите на асоциацията знаят много добре, че сме представили в Европейската комисия коригираното искане за отпускане на държавна помощ за горивата, но поради лятната ваканция на администрацията нотификацията се очаква през есента“, коментира зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова.

Боянова поясни, че по предложение на асоциацията българската страна е поискала от ЕК заявленията за тази държавна помощ да започнат да се представят пред фонд „Земеделие“ след 15 ноември, вместо в края на годината. По този начин браншът ще може да възстанови разходите си за платения по време на сеитбата акциз по-рано от сроковете, през които данъкът се възстановяваше преди 2009 г., когато тази преференция се прилагаше в България, поясни още Боянова.

"Много скоро очаквам да бъде изпълнено и другото важно искане на производителите за постигане на дългосрочна финансова рамка за размера на националните доплащания, които ще получават отделните подсектори от земеделието през следващите три години", обясни Боянова. Тя допълни, че тези разговори се провеждат съвместно с финансовото министерство и скоро ще бъдат завършени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още