IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Семерджиев прогнозира увеличение на цената на газа с 9% от октомври

При подобна цена на синьото гориво парното в страната би могло да поскъпне средно до 5 на сто, прогнозира председателят на ДКЕВР

12:19 | 13.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Семерджиев прогнозира увеличение на цената на газа с 9% от октомври

Възможно е повишението на цената на природния газ от 1 октомври да е не повече от 9 процента, прогнозира днес председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, предаде БТА.

При подобна цена на синьото гориво средното поскъпване на парното в страната би могло да бъде до 5 на сто, посочи още Семерджиев.

Предложението на „Булгаргаз“ ЕАД, представено в комисията преди няколко дни, беше за близо 14-процентно покачване на цената на синьото гориво  за четвъртото тримесечие на годината. „Още анализираме предложението на "Булгаргаз" и търсим резерви, така че увеличението да е по-малко“, коментира Семерджиев. Той обаче допълни, че е „почти невъзможно увеличението на цената на природния газ да се задържи под пет на сто, така че да няма изменение на цената на топлинната енергия“.

Резерви за по-малко повишение на цената на природния газ ще се търсят в задържане на вземанията по част от недовзетите приходи на "Булгаргаз" за минали периоди, както и по отношение на разликите в курса лев-долар. Трябва обаче да се вземат предвид договорите на "Булгаргаз" с доставчиците, където цената на газа се изчислява въз основа на цените на петрола на Средиземноморския пазар, които през последните девет месеца са повишени, припомни Семерджиев.

Ако природният газ поскъпне с около 9 процента, то цената на парното само в София ще се покачи с около 3-4 процента, прогнозира още Семерджиев.

Председателят на регулатора отбеляза, че топлофикационните дружества продължават да имат затруднения в изплащането на газовото дружество с неговите доставчици.

„Предпочитаме за целия отоплителен сезон да няма промяна на цената на топлинната енергия, но за съжаление е трудно да прогнозираме какво ще се случи през следващите шест месеца“, коментира Семерджиев евентуално следващо поскъпване на газа и парното от 1 януари 2012 г.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още