IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парното и такситата може да поскъпнат заради акциз върху метана

От началото на следващата година метанът ще се облага с акциз за първи път, което ще повиши неговата себестойност

21:51 | 11.10.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Парното и такситата може да поскъпнат заради акциз върху метана

Министерството на финансите предвижда повишаване на акциза за газьола и керосина от 615 лв. на 630 лв. за 1000 литра, както и въвеждането на акциз за природния газ. Това е предвидено в проектозакона за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове, публикуван на страницата на МФ.

Предвижда се природният газ, използван като моторно гориво да бъде обложен с акциз от 1,70 лв. за 1 гигаджаул; природният газ, използван като гориво за отопление - с 0,20 лв. за гигаджаул, а природният газ, използван за битови нужди по смисъла на Закона за енергетиката остава без акциз.

„Не мога да коментирам данъчната политика, която има държавата, но сме длъжни да се съобразяваме при определяне на крайните цени на природния газ и парното с всички данъци и такси, тъй като това са разходи, които няма как да бъдат избегнати“, коментира председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

Той добави, че всички данъци и такси се включват автоматично в крайната цена, така че с колкото са те по-високи, с толкова ще се увеличат и цените на природен газ, дизел и други.

Дори и от 1 януари да влязат в сила новите акцизи, според Семерджиев няма причина да бъдат разглеждани цени на природния газ за по-малко от тримесечен период. При налагане на нови акцизни ставки от 1 януари това ще бъде отчетено при следващия регулаторен период - от 1 април, коментира Семерджиев.

Предложенията на МФ за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове се правят заради необходимостта от хармонизация на българското данъчно законодателство с изискванията на европейските директиви в областта на косвеното облагане, посочват от МФ. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
бойко се беше заел да махне посредниците(*** газ) по тръбата така 4е метанът да бъде евтин и да се избегнат спекулациите с цената..............да ама не дори екологи4но 4истото гориво ще го дигнат каквото и да си говорим не им утърва да има евтина алтернатива на петролът а в западните страни ако караш на метан има куп облек4ения
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още